Vervoersarmoede dreigt voor duizenden Almeerders

Meer dan tweeduizend Almeerse huishoudens komen in financiële problemen bij de stijgende brandstofprijs. Veel Almeerders hebben geen alternatief om vlot naar en van hun werk te reizen.

Op basis van TNO-cijfers heeft het AD berekend dat 2300 huishoudens in Almere een onverantwoord groot deel van hun inkomen aan brandstof moet uitgeven. Bijna 600 huishoudens wonen zo ver van een treinstation dat ze geen redelijk alternatief hebben voor de auto. Om met de trein te kunnen, moeten de leden van deze huishoudens meer dan een kwartier met het openbaar vervoer reizen voordat ze in de buurt van een station komen.

Steeds meer kostwinners zijn een achtste van hun inkomen kwijt aan reizen per auto. Veel mensen kunnen zich niet veroorloven een elektrische auto te kopen en benzinevoertuigen mogen over zes jaar niet meer worden verkocht. Almeerders met een laag inkomen, die vaak in Amsterdam of op Schiphol werken kunnen niet zonder auto.

In Almere loopt 1,7 procent van alle huishoudens het risico van vervoersarmoede. Zelfs als de benzineprijs daalt tot 1,47, berekent TNO, komen ruim 1600 Almeerders in problemen. Een kwart van die mensen heeft geen spaargeld om op een stekkerauto over te stappen.

Geschreven door