Almere ‘grijs’ gebied met veel tegels

Almere behoort tot de steden met de meeste betegelde onbebouwde ruimte. Zowel in de openbare ruimte als op particuliere terreinen is relatief veel versteend.

In alle woonwijken van Almere is bijna 60 procent van de publieke ruimte betegeld. Landelijk is dat iets meer dan de helft, blijkt uit cijfers van groenadviseur Cobra Groeninzicht. Van privéterreinen in Almere is 71 procent betegeld.

In Lelystad is 46 procent van de stad bestraat. Elders in het land horen Zandvoort en Noordwijk tot de meest ‘grijze’ steden waar veel oppervlak uit tegels bestaat. In het noorden van het land zijn juist veel gebieden met betrekkelijk weinig steen. In de cijfers zijn bossen en bedrijventerreinen niet meegerekend.

De uitkomsten van het onderzoek werden gepresenteerd ter gelegenheid van het NK Tegenwippen, waarbij steden het komende halfjaar strijden om het grootste aantal verwijderde stenen. Ook in Almere wordt daaraan deelgenomen.

Toename van groen in een bebouwde omgeving wordt bepleit om de stad beter te laten afkoelen.

Geschreven door