Vattenfall onderzoekt: Almere bijna de beste in Flevoland

De Noordoostpolder is de duurzaamste gemeente van Flevoland, Hier liggen namelijk op veel daken zonnepanelen, hebben veel inwoners een duurzaamheidssubsidie (ISDE) aangevraagd en is een relatief klein deel van het tuinoppervlak bestraat.

Dit en meer blijkt uit de Duurzaamheidsindex van energieleverancier Vattenfall, die alle Nederlandse gemeenten onder de loep nam. Hiervoor werd data gebruikt van het CBS, de RVO en Cobra Groeninzicht.

Om de procentuele score voor de Duurzaamheidsindex te bepalen, is per gemeente gekeken naar de totale tuinoppervlakte die bestraat is, het aantal zonnepanelen en het aantal ISDE-aanvragen. Iedere gemeente en provincie is gescoord ten opzichte van het landelijk gemiddelde: een negatief percentage betekent een ondergemiddelde prestatie, terwijl een positief percentage een bovengemiddelde duurzaamheidsscore inhoudt.

Noordoostpolder duurzaamste Flevolandse gemeente

Na Noordoostpolder kiezen ook inwoners van Almere vaak voor duurzame opties. De gemeente scoort fors hoger dan de rest van de Flevolandse gemeenten. Flevolandse gemeenten behalen de volgende scores:

  • Noordoostpolder – duurzaamheidsscore: 27%
  • Almere – duurzaamheidsscore: 5,7%
  • Urk – duurzaamheidsscore: 5,2%
  • Zeewolde – duurzaamheidsscore: 3%
  • Dronten – duurzaamheidsscore: -3,6%
  • Lelystad – duurzaamheidsscore: -7,1%

Landelijk is het het Zuid-Hollandse Schiedam waar de minste duurzame maatregelen zijn getroffen door inwoners: de gemeente heeft een score van -55,1%.

Over de hele provincie gezien heeft Flevoland een score van 5%, waarmee het iets duurzamer is dan gemiddeld in Nederland. De provincie komt hiermee op de zevende plek. Drenthe (29,7%) is de duurzaamste provincie van Nederland.

Meeste ‘versteende’ tuinen in Urk

Geen gras, struiken of bomen, maar tegels: 47,8% van de totale tuinoppervlakte in Flevoland is bestraat. Urk spant de kroon, want in deze gemeente ligt 66,3% van alle vierkante meters tuin vol met tegels. Ook inwoners van Almere houden van een onderhoudsarme tuin: 59,7% van het totale tuinoppervlak in deze gemeente is bestraat.

In Noordoostpolder kiezen inwoners juist het vaakst voor een groene tuin, want hier is 37,6% voorzien van tegels. Ook Dronten is relatief groen, hier is 46% van het tuinoppervlak bestraat.

Benieuwd naar de scores van alle gemeenten? Die vind je op de onderzoekspagina: https://www.vattenfall.nl/over-vattenfall/vattenfall-duurzaamheidsindex/ 

Geschreven door