Column | De stad in het licht van mijn fiets – Saqr Alsonidi

Van de redactie Nieuwe Nederlanders – Saqr Alsonidi, Jemenitische schrijver en journalist 

De regen weerhield me er gisteren van om naar de les te komen. De reactie van een van mijn Nederlandse taalcoaches was verrassend voor mijn cultuur. Hij zei: “Het regende bij mij ook.” Het was een slim soort verwijt. Ik begreep dat regen geen excuus is om een les te missen. Een vriend vertelde me later dat hij was gestopt met klagen over de regen nadat een medewerker tegen hem zei: “Jij bent geen suikerklontje,” nadat hij te laat was gekomen en als reden de regen opgaf.

In landen waar we vandaan komen, is regen zeldzaam en seizoensgebonden en kan het een aanvaardbaar excuus zijn. Hier in de bibliotheek heb ik geleerd dat dit niet mogelijk is. Dus ik heb niet alleen lessen geleerd, maar ook hoe je anders kunt denken over natuurverschijnselen en hoe je ze kunt omarmen zoals Nederlanders dat doen met het water door hun grachten.

Nu maakt het weer me niet veel uit, ik kijk zelfs niet altijd naar de temperatuur. Mijn maatstaf is of de bibliotheek in Vlissingen open is en wacht op iedereen die meer wil weten over de wereld via netjes geordende boeken, vrienden in de Leesclub en het Taalhuis, en waar je getraind wordt om goed te praten met anderen.

Deze activiteiten hebben me niet alleen bekend gemaakt met Nederlanders, maar ook met mensen uit andere landen. Als we samen aan tafel zitten, voelen we dat de hele wereld aanwezig is met vrede en liefde.

Dankzij de bibliotheek heb ik vrienden gemaakt uit Spanje, Portugal, Roemenië, Polen, Marokko, Syrië, Turkije, Oekraïne, Brazilië. De hele wereld is te vinden in deze beperkte ruimte

Saqr Alsonidi, Jemenitische schrijver en journalist  heeft een boek met de titel ‘Raafat’s Journey’. verkend ons land en onze geschiedenis.

Omroep Almere geeft onze nieuwe Nederlanders een plek om hun verhaal te kunnen delen.

Geschreven door