Energiekosten maken einde aan Volksuniversiteit

De Volksuniversiteit van Almere stopt na het lopende cursusjaar. De organisatie kan de stijgende energieprijzen voor lokalen in het Helen Parkhurst (foto) niet meer opbrengen.

Het verwarmingssysteem in het schoolgebouw zou verouderd zijn, waardoor het hele complex verwarmd wordt, terwijl slechts enkele klaslokalen verhuurd zijn. Het bestuur van de school heeft geen geld voor aanpassingen aan het systeem. Dat meldt het bestuur van de Volksuniversiteit in een e-mail aan cursisten.

De Volksuniversiteit kreeg vorig jaar ook al te maken met doorbelasting van energiekosten. Het zou om tienduizenden euro’s gaan. Die kostenstijging kon slechts eenmalig opgevangen worden.

De lesorganisatie gaf al veertig jaar cursussen op tal van terreinen en organiseerde lezingen. Daarbij werden lage tarieven gehanteerd. Bestuursleden waren vrijwilligers die geen vergoeding kregen.

Overleg met het schoolbestuur en de gemeente leverde niets op. Het bestuur van de Volksuniversiteit is vooral teleurgesteld in de gemeente. “Als de energiekosten worden doorberekend aan de cursisten, zou het toegankelijke karakter van ons instituut verloren gaan”, zegt voorzitter Odette Breijink.

Geschreven door