Gemeente Almere helpt inwoners om daken asbestvrij te maken

Vanaf 1 maart 2024 stelt gemeente Almere een subsidieregeling beschikbaar voor particuliere eigenaren met een asbestdak op hun woning. Met deze subsidie kunnen inwoners hun asbestdak vervangen voor een goed geïsoleerd dak.

De gemeente stimuleert inwoners met deze subsidie om asbestdaken van hun woning te verwijderen, vanwege de volksgezondheid en de energietransitie. De eerste wijk waar gestart wordt met de procesbegeleiding en het vervangen van de asbestdaken is de Kruidenwijk. Inwoners uit andere wijken kunnen de subsidieregeling ook al aanvragen.

Subsidieregeling asbestvrije woningdaken

Particuliere woningeigenaren met een asbestdak komen in aanmerking voor een subsidie tot 50% van de kosten tot een maximum van € 15.000 per woning. Woningeigenaren met een inkomen tot en met 125% van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor een verhoogde subsidie tot 80% van de kosten tot een maximum van € 24.000. Het overige deel van de kosten dient de woningeigenaar zelf te betalen door bijvoorbeeld spaargeld of de overwaarde van hun woning te gebruiken. Kunnen zij dat niet betalen dan kunnen zij bijvoorbeeld een lening van het Nationaal Warmtefonds of een andere subsidie aanvragen.

Geïsoleerd nieuw dak is verplicht om voor subsidie in aanmerking te komen

Om in aanmerking te komen voor een subsidie is de particuliere woningeigenaar verplicht het asbestdak van de woning te vervangen door een goed geïsoleerd nieuw dak. Een eventueel bijbehorend schuurdak met asbest wordt ook direct meegenomen. Bewoners kunnen ook kiezen voor het verstevigen van de dakconstructie en het plaatsen van zonnepanelen. Hiermee wordt niet alleen het asbestdak verwijderd, maar ook een verduurzamingslag gemaakt.

Beschikbare tijd van de subsidieregeling

De subsidieregeling voor dit jaar blijft beschikbaar tot het op is óf tot uiterlijk 31 december 2024. De activiteiten waarvoor subsidie is verkregen dienen binnen twee jaar te zijn afgerond.

Foto: Daken in Almere, niet noodzakelijkerwijs met asbest (Foto: Omroep Almere)

Geschreven door