Formateur: ‘Coalitie met links lijkt haalbaar’

Formateur Peter den Oudsten (foto) verwacht dat samenwerking van PvdA en GroenLinks met de overgebleven partijen uit de oude coalitie haalbaar is. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad over de voortgang van de formatie.

Omdat de deelnemende partijen een breed draagvlak in de raad willen, is ook de ChristenUnie gevraagd mee te praten. Die fractie verliet in januari het college maar gaf later aan ook de komende twee jaar bestuurlijke verantwoordelijkheid te willen nemen.

De steun van de ChristenUnie (2 zetels) vergroot de meerderheid in de raad. Die partij zou echter geen wethouder kunnen claimen, omdat de raad geen achtste wethouder wenst. De onderhandelende partijen overwegen ook meer fracties te betrekken, maar het zou niet goed werkbaar zijn meer gesprekspartners aan tafel te vragen.

In zijn verklaring schrijft Den Oudsten: “Ik merk een sterk gevoel van verantwoordelijkheid aan tafel om samen met de raad de komende twee jaar concrete resultaten te boeken voor de stad.”

Zaterdag praten de acht partijen over de belangrijkste opgaven voor de stad: jeugdhulp, wonen en financiën.

Geschreven door