Jonge vluchtelingen mogelijk veel langer in Almere

Tachtig alleenstaande minderjarige vluchtelingen krijgen mogelijk in Almere een plek waar zij langdurige hun asielprocedure kunnen afwachten. Intussen kunnen ze verblijven in het Holiday Inn Hotel in Buiten.

De tachtig kinderen zijn zonder ouder naar Nederland gereisd om asiel aan te vragen. Het college van burgemeester en wethouders omschrijft de groep als extra kwetsbaar door wat ze in hun land van herkomst hebben meegemaakt en door het ontbreken van bescherming door familie.

Sinds oktober hebben de jonge vreemdelingen onderdak in het hotel. Aanvankelijk zou dat eind deze maand eindigen omdat de kamers niet langer beschikbaar waren, maar die situatie veranderde. Inmiddels was de helft van de groep naar Amsterdam verhuisd.

Het college wil er nu aan meewerken dat de hele groep van tachtig nog bijna een half jaar in het hotel woont. Gekeken wordt naar langdurige opvang na die tijd, mogelijk in Almere. Het college vindt het belangrijk dat de kwetsbare jongeren een fatsoenlijke opvang hebben.

Voor de opvang is geen bezwaar omdat de groep geen druk legt op het onderwijs en omdat er geen klachten van overlast over hun verblijf zijn.  

Geschreven door