Omroep Almere vraagt fors minder bijdrage van gemeente

Samenwerking van twee organisaties die de komende jaren de lokale omroep van Almere willen zijn, zit er niet in. Een oriënterend gesprek daarover maakte grote verschillen zichtbaar. Tijdens de Politieke Markt van donderdagavond konden die verschillen de raadsleden niet ontgaan.

Omroep Almere is kandidaat en verraste de raad met een verzoek om bijdrage die lager is dan wat het Rijk per jaar beschikbaar stelt. De omroep werkt met tientallen vrijwilligers en maakt daardoor minder kosten. Het gevraagde bedrag was bovendien verlaagd van 140.000 naar 115.000 euro per jaar.

De andere partij die gegadigde is, Productie Fabriek Almere (SPFA), vraagt per jaar ruim 160.000 euro. De plannen van die omroep, die nu al vijf jaar uitzendt op FM, DAB+ en het kabelnet, vielen op met de aankondiging van een open access kanaal naar model van de Amsterdamse lokale omroep. Daar kunnen organisaties tegen betaling zendtijd invullen.

Tijdens een presentatie aan de raad benadrukte Omroep Almere het sociale karakter van de uitzendingen die het station nu via internet levert. Er is veel aandacht voor diversiteit, lokale politiek en de breedtesport. De omroep is de laatste jaren versterkt met de komst van professionals op verschillende terreinen van de organisatie. Met FM en DAB+ kunnen de programma’s fors meer Almeerders bereiken.

SPFA beklemtoonde het succes van de huidige uitzendingen en de professionaliteit van de betaalde medewerkers.

De gemeenteraad praat volgende week verder over de kandidaten en doet uiteindelijk een voordracht aan het Commissariaat voor de Media.

Geschreven door