Almeerder al acht maanden vast in Gaza

Almeerder Abed al Attar (foto) verkeert in een uitzichtloze situatie in Gaza. Hij verblijft daar sinds het begin van de oorlog met Israël, in oktober vorig jaar.

De 32-jarige Almeerder was in Gaza voor een huwelijksfeest, maar na afloop kon hij niet meer de grens over. Hij voelt zich alsof hij in een gevangenis leeft, zegt hij tegen 1Vandaag dat woensdag een reportage aan hem wijdde.

Al Attar werkt in Almere als legger van zonnepanelen. Zijn gezin met twee dochters heeft al maanden geen inkomen omdat hij kostwinner is en zijn vrouw een opleiding volgt. Ze krijgen sinds enige tijd wel een uitkering maar hebben grote problemen om rond te komen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen 1Vandaag er alles aan te doen om mensen met een Nederlands paspoort over de grens te helpen. Maar de omstandigheden zijn zeer ongunstig. Er is wel gezorgd dat de naam van Abed op een lijst staat van mensen die snel uit Gaza weg zouden moeten.

Begin dit jaar zei burgemeester Van der Loo dat hij zich regelmatig laat informeren over de situatie van de Almeerder die niet weg kan. Hij heeft ook contact met diens gezin.

Raadslid Nienke Nieuwenhuizen van het CDA stelde in januari al vragen over de penibele situatie van El Attar. De burgemeester zei toen al dat de gemeente het gezin in Almere waar mogelijk helpt.

Geschreven door