Bewoners zorgflats voelen zich gechanteerd met woning

Bewoners van twee complexen voor begeleid wonen in Poort en Buiten zeggen dat ze door de zorgaanbieder gechanteerd worden. De bewoners die autist zijn, zouden onder druk gezet worden om zwaardere zorg te kiezen om hun woning te kunnen houden.

Het betreft zestien mensen die wonen in de appartementen Duinrijk en Molenwiek (foto). Ze klaagden eerder over de kwaliteit van de begeleiding. Nadat de gemeente een contract met de Almeerse aanbieder DBA verbrak, kwamen een tekort aan begeleiding, een groot verloop van personeel en onvoldoende opleidingsniveau aan het licht.

Bewoners en ouders hebben daarover hun nood geklaagd bij wethouder Froukje de Jonge (zorg). Onlangs werd bewoners de keus gegeven zwaardere zorg te accepteren of te verhuizen. De zwaardere zorg is volgens de bewoners en hun ouders financieel aantrekkelijker voor DBA.

Volgens bewoners leidt de situatie tot onrust, verdriet en paniek. In één geval zou al het zorg- en huurcontract zijn opgezegd. Wethouder De Jonge heeft toegezegd een nieuw onderzoek in te stellen. Namens de leiding van DBA zegt Els Boon dat er geen sprake is van chantage. “We voeren open gesprekken met bewoners. Zij kunnen weloverwogen keuzes maken en krijgen ook een tweede kans.” Zij verwerpt de kritiek op begeleiding en kwaliteit. “Vorig jaar was er krapte op de personeelsmarkt, maar die is nu voorbij. Wij voldoen aan alle kwaliteitseisen en komen goed uit beoordelingen.”

Volgens Boon is het een uitdaging om passende zorg te bieden. “Wij moeten nu geld bij leggen en dat legt een financiële druk. Maar wij kunnen niet eens zwaardere zorg opdringen, want die indicatie doen wij niet.”

Geschreven door