Groene ambities voor wijk Hortus in gevaar

Niet alle groene ambities voor nieuwbouwwijk Hortus kunnen nog gerealiseerd worden als daar flink meer dan 660 woningen gebouwd worden. De gemeente wil op het voormalige Floriade-terrein duizend woningen meer bouwen dan aanvankelijk de bedoeling was.

De gemeenteraad moet op korte termijn een keus maken uit drie ontwikkelingen voor Hortus. In één plan moet 51 miljoen betaald worden aan projectontwikkelaar Weerwater CV voor het terugkopen van het terrein. Een andere mogelijkheid is dat alsnog de afgesproken 660 woningen gebouwd worden. Tenslotte kan de gemeente het ook op een rechtszaak laten komen.

Het college stelt voor het terrein terug te kopen. Belangrijke vragen over de opties werden donderdag vanwege grote financiële belangen in beslotenheid gesteld en beantwoord.

Sommige raadsleden vinden dat ze voor een lastige keus staan omdat Hortus niet meer specialer wordt dan andere Almeerse wijken. Hortus zou een groene, ecologische wijk worden waar bijvoorbeeld minimaal autoverkeer mogelijk zou worden.

Toen de gemeenteraad zes jaar geleden meer dan het afgesproken aantal woningen verlangde, stuitte dat op verzet bij Weerwater CV. De gemeente stelt dat juist voor die projectontwikkelaar werd gekozen omdat die tot 1300 woningen zou kunnen realiseren. Het conflict daarover dreigde uit te lopen op een rechtszaak.

Als het nu alsnog tot een rechtszaak komt, kan dat de bouw enorm vertragen.

Geschreven door