Tips voor het verzekeren van je fiets

Zoals je vast wel weet, worden er jaarlijks veel fietsen verkocht in Nederland. Inmiddels telt ons land zelfs meer fietsen dan inwoners. Naast de internationale bekendheid die het ons oplevert, heeft die gigantische hoeveelheid fietsen ook een keerzijde. Jaarlijks worden er namelijk vele duizenden fietsen gestolen. Dit is waar de fietsverzekering om de hoek komt kijken.

Met een fietsverzekering kun je jezelf beschermen tegen de financiële gevolgen van, onder andere, diefstal. Maar waar moet je nu op letten bij het afsluiten van zo’n verzekering? In dit artikel geven we je een aantal tips!

Diefstal

Met een fietsverzekering kun je je fiets verzekeren tegen meerdere oorzaken van schade. Een van de belangrijkste daarvan is diefstal. Je fiets verzekeren tegen diefstal kent echter wel wat haken en ogen. Zo zul je bijvoorbeeld verplicht gesteld worden door de verzekeraar om je fiets op slot te zetten met een goed slot. Meestal is dat een slot met een ART-keurmerk van 2 sterren of hoger.

In sommige gevallen kan er zelfs van je gevraagd worden om je fiets op slot te zetten met twee sloten. Bij fatbikes ben je soms ook verplicht om een track & trace systeem in je fiets te laten installeren. Hier heb je, na het afsluiten van de verzekering, meestal een week voor.

Beschadigingen

Naast diefstal kun je je fiets verzekeren voor schade. Denk bijvoorbeeld aan schade die is ontstaan doordat je bent gevallen met de fiets, of schade door een aanrijding. In bepaalde gevallen is schade aan accessoires, denk bijvoorbeeld aan een fietsstoeltje of fietstassen, ook meeverzekerd.

Schade die je met je fiets aan een ander veroorzaakt, valt niet onder de fietsverzekering. Voor dit soort situaties sluit je daarom dan ook een aansprakelijkheidsverzekering af. Beschik je over deze verzekering en verwond je iemand met je fiets, dan kun je een vergoeding krijgen van je verzekeraar voor de veroorzaakte schade.

Afschrijving

Bij diefstal van je fiets krijg je niet altijd de prijs die je oorspronkelijk voor je fiets hebt betaald. Is het bijvoorbeeld al vier jaar geleden dat je de fiets oorspronkelijke gekocht hebt, dan hoef je niet te verwachten dat je de volledige aanschafprijs terugkrijgt. De fiets is dan tenslotte al voor een deel afgeschreven.

Er zijn verzekeraars waar je nog best lang het aankoopbedrag terug kunt krijgen bij diefstal en total loss. Sommige verzekeraars keren zelfs na drie jaar het aankoopbedrag uit. Wil je bijvoorbeeld je bakfiets verzekeren, dan is dit iets om op te letten. De aanschafprijs van een bakfiets ligt tenslotte behoorlijk hoog en het zou zonde zijn als je hier maar een klein deel van terugkrijgt bij diefstal na een paar jaar bezit.

Geschreven door