Môgge Almere… | Column Ton Theunis

De fiets van Jo.

We stonden gisteren in de gemeenteraadsvergadering even stil bij het feit dat onze trouwste en zeer betrokken bezoeker van de politieke markt negentig(!) jaar oud was geworden.

Oud Leger des Heils-officier Jo Bosma. Driewerf hoera! Want Jo verdient dat.

Zelden zie je mensen die daadwerkelijk zijn wat ze zeggen, maar hij is dat. De kleine man met dat zo keurig gemodelleerde zilvergrijze haar die altijd aanwezig is. Élke politieke markt is hij er.

We kennen hem dan ook allemaal om zijn betrokkenheid, zijn vriendelijke vasthoudendheid, zeker wanneer het om ‘sociaal zwakkeren’ gaat, om de mensen met de minste mogelijkheden.

Anderen hebben petities, media, demonstraties, insprekers, posters, flyers en banners. Zij hebben Jo.

Gisteren hebben ze Jo’s fiets gejat. Uit de parkeergarage van het gemeentehuis. Van die negentigjarige man! Hij fietst nog, hè? Elektrisch tegenwoordig, maar toch…

Jo zal waarschijnlijk zeggen dat de dader niet wist wie hij daarmee dupeerde. Hij zal vermoedelijk denken dat de dief het harder nodig had dan hij. De andere wang toekeren. Dat soort dingen.

Ik kom niet verder dan: wat een rotstreek. Vuile nathals. Jatten van misschien wel de enige die voor jou op de bres gaat. Hoe kun je? Schaam je! De fiets van je grootvader, bij wijze van spreken.

Zet die fiets terug! Heilsoldaten hebben het al niet breed, die fiets kostte € 1.400,-. Maar u en ik weten dat de kans heel klein is dat Jo zijn fiets terug krijgt. En hij was niet verzekerd.

Dus vind ook ik dat Jo Bosma zelf eens mag ervaren hoe het is als iemand met de pet voor je rondgaat. Hij doet dat immers ook, iedere kersttijd. In zijn uniform bij zijn kerstpot. Nota bene ook voor die fietsendief…

Dus draag ik graag bij aan een collecte voor Jo. Voor de aanschaf van een nieuwe elektrische fiets met lage instap. Omdat hij dat gewoon meer dan verdient.

Misschien komen we niet verder dan een bijdrage, misschien sprokkelen we echt die fiets bij elkaar. Misschien houden we wat over.

Dat is dan voor het Fonds ter bekering van Zielige Fietsendieven. Of een ander goed doel. Jo Bosma weet er vast nog wel eentje.

Oja, ik ga bij de bodedienst van het stadhuis vragen of Jo geen tag van de fietsenstalling kan krijgen. Hij is er vaker dan sommige ambtenaren…

Meer over de diefstal, maar vooral hoe u kunt doneren, vindt u in dit artikel van Almere Deze Week, de krant die wederom haar betrokkenheid met Almere en de Almeerders laat zien.

Mag ook weleens gezegd worden.

almeredezeweek.nl https://www.almeredezeweek.nl/…/elektrische-fiets-jo…

Doet u mee? Alle kleine beetjes helpen…

Geschreven door