Almere en meer groeisteden vragen steun kabinet

Samen met zeven andere snel groeiende steden heeft Almere het nieuwe kabinet steun gevraagd voor de opgaven waarvoor ze staan. De acht steden, waaronder Lelystad, Purmerend en Nieuwegein groeiden sinds de jaren zeventig snel als gevolg van rijksplannen.

In de zogenoemde New Town Alliantie willen de groeisteden samen sterk staan en leren van elkaar. De burgemeester van Almere en die van de andere steden stuurden het kabinet Schoof een brief waarin ze steun vragen voor de specifieke problemen van hun new towns.

“De trend is duidelijk – en steeds sneller – neerwaarts gericht”, schrijven ze. Dat heeft tot gevolg dat er in een wijk van een new town veel van hetzelfde staat en de problemen die daar bij horen ook vaak veel van hetzelfde zijn.

Zo vergrijst Almere snel omdat de stad vroeger massaal jonge gezinnen trok. Die jonge ouders zijn nu ouderen geworden. Tegelijkertijd onderscheiden de new towns zich door de ruime opzet met veel groen en de vaak iets betere huizenprijzen.

Als het kabinet investeert in die new towns kan ze grote kosten in de toekomst voorkomen, stellen de groeigemeenten. “Zonder ingrijpen ontstaan grootschalige leefbaarheidsvraagstukken en raken onze New Towns in verval. Zijn het kosten? Meer een investering”, staat in de brief die ook door burgemeester Van der Loo is ondertekend.

Geschreven door