Honderdste bewoner krijgt sleutel van woning in Almeerse New Brooklyn

Van zolderkamer naar jongerenstudio: 22-jarige Daphrynio gaat nieuwe toekomst tegemoet in wijk met een ziel

Nu woont Daphrynio Drakenstein (22) nog bij zijn moeder op zolder. Maar binnenkort woont hij op zichzelf in een jongerenstudio aan de New Brooklynse Albaniëstraat. De rechtenstudent is de honderdste Alliantie-bewoner van de wijk. Daarom zette de Alliantie hem dinsdag 22 november in het zonnetje. Hij werd in een New Yorkse gele taxi naar zijn studio gereden. Daar ontving Daphrynio de sleutel van regiodirecteur Alliantie Koen Westhoff.

“Natuurlijk ben ik ontzettend blij met mijn studio. Maar, op mezelf wonen is ook best spannend”, zegt Daphrynio. Voor mijn moeder ook trouwens”, voegt hij eraan toe. “Ze vond het fijn voor me. Maar ze moest ook tranen wegslikken toen ik het nieuws vertelde.”

Wijk met een ziel

Brooklyn, de wijk waarin de rechtenstudent straks woont, is net even anders dan de doorsnee nieuwbouwwijk. De wijk heeft straten met brede stoepen. Ook zijn er woningen met trappetjes, verschillende soorten erkers, bakstenen kaders rondom de ramen en geornamenteerde daklijsten. En de woningen zijn gebouwd met roodbruine bakstenen. “Die zijn allemaal met de hand gemetseld. Die ambachtelijkheid geeft de wijk een ziel”, zegt stedenbouwkundig ontwerper Liesl Vivier. Zij is de voorzitter van het kwaliteitsteam van de wijk New Brooklyn in de gemeente Almere.

Het kwaliteitsteam toetst of bouwplannen passen bij de oorspronkelijke gedachte van de wijk. “We willen dat New Brooklyn een groene wijk is, met een warme, stedelijke uitstraling. Een inclusieve wijk, met veel verschillende woningtypes”, vertelt de voorzitter van het kwaliteitsteam.

Een nieuw thuis

“Een huis is pas echt fijn als de buurt dat ook is. Wij zijn dan ook blij dat we onze huurders hier een thuis kunnen bieden, zegt Koen Westhoff. “Hier in de polder wordt ook gebouwd aan een nieuwe toekomst. Net zoals inwoners van New York destijds bouwden aan hun American Dream.”

De buurt telt straks 1400 woningen. Naast sociale huurwoningen, waarvan de Alliantie er 400 bouwt, zijn er middenhuurwoningen en koopwoningen. Bijzonder; aan de buitenkant van de woningen is niet te zien of het een huur- of koopwoning is.

Praatje aanknopen met de buren

De wijk is zo opgezet dat mensen elkaar makkelijk kunnen leren kennen. Zo komt in het midden van de wijk een groene Meent, en een plein met bankjes. Ook heeft een aantal blokken een gemeenschappelijke binnentuin. Op verschillende plekken zijn de overdekte galerijen aan de achterkant van de appartementen breder. Bewoners hebben daar dus extra buitenruimte. “Een praatje aanknopen met de buren, gaat daardoor in New Brooklyn net even wat makkelijker”, zegt Liesl Vivier.

Daphrynio kijkt in ieder geval uit om buurtbewoners te leren kennen. “Maar nu eerst klussen en verhuizen. En dan straks ook voor het eerst zelf koken. Gelukkig maken mijn moeder en zus een kookboek met mijn lievelingsrecepten voor me”, zegt hij lachend. “Daarin staat stap voor stap hoe ik mijn lievelingsgerechten kan klaarmaken.”

Nieuwe bewoners Brooklyn flat Almere Poort

Geschreven door