Bezuinigingen gemeente ontzien meest kwetsbare Almeerders

Met een plan voor grote bezuinigingen gaat het nieuwe college van Almere de zwakste en meest kwetsbare inwoners ontzien. Door de maatregelen moet de gemeente bijna 22 miljoen euro bezuinigen.

Voorstellen aan de gemeenteraad moeten een structureel tekort van 15 miljoen opvangen. Wethouder financiën, Kees Ahles zegt: “We hebben met een combinatie van bezuinigingen en lastenverzwaringen gekozen voor het minst pijnlijke scenario voor de stad. Het college beseft heel goed dat bezuinigen pijn doet. Voor de inventarisatie van financiële maatregelen zijn we niet over één nacht ijs gegaan, we hebben zorgvuldig gekeken naar de maatschappelijke effecten.”

Almere sloot vorig jaar af met een tekort van 50 miljoen. De tegenvallers komen gedeeltelijk door de kosten van jeugdzorg en teruglopende inkomsten uit het gemeentefonds van het Rijk.

Voorgesteld wordt nog dit jaar te bezuinigingen op onderhoud van de stad. De parkeertarieven gaan met 17,5 procent omhoog. Ook wordt de ozb voor woningeigenaren verhoogd en dat geldt ook voor de afvalstoffenheffing en de rioolheffing.

De structurele bezuiniging van 12 miljoen per jaar moet voor 2028 uitgevoerd zijn. Het college stelt ook met bijna tien miljoen euro de inkomsten te verhogen.

Geschreven door