Gemeente Almere realiseert 80 duurzame opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om 80 structurele opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen te realiseren in Almere. De huidige groep alleenstaande minderjarige vreemdelingen die in het Holiday Inn verblijft, blijft daar tot verhuizing naar een nieuwe locatie mogelijk is. Hiermee houden de jongeren dezelfde begeleiders en voogden en creëren we de nodige stabiliteit voor deze kwetsbare groep. Dit is mogelijk omdat het verblijf hier goed verloopt. Naar een geschikte locatie wordt nog samen met het COA gezocht.

Wethouder Micha Mos (Asiel en inburgering): “Almere is een open stad, met een bijna vijftigjarige geschiedenis van het verwelkomen van nieuwe inwoners. In onze stad past dan ook een blijvende plek voor deze kwetsbare doelgroep van 80 alleenstaande minderjarigen. Tegelijkertijd hebben we in Almere te maken met een gigantisch lerarentekort. Dat betekent dat we wel deze minderjarigen kunnen opvangen, maar hen geen onderwijs kunnen bieden. We kiezen er toch voor deze 80 alleenstaande minderjarigen op te vangen, zodat zij in ieder geval een veilige basis krijgen.”

Onderwijs

Almere vangt deze groep minderjarigen (15-18 jaar) sinds het najaar van 2023 op. Vanaf het begin is met het COA afgesproken dat de gemeente opvang verzorgt, maar geen onderwijs kan verzorgen. Almere heeft landelijk gezien het grootste lerarentekort, van rond de 25%. Het COA heeft daarom tot nu toe onder andere taallessen voor haar rekening genomen en afgesproken is dat ze dat blijven doen zolang dat nodig is.

Spreidingswet Op grond van de Spreidingswet heeft Almere als taakstelling om 105 duurzame opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen te realiseren. Almere realiseert door dit besluit 80 van dit soort plekken.

Foto ter ilustratie

Geschreven door