Stadsdialoog ”DE CULINAIRE REIS VAN DE INDISCHE KEUKEN – Eten als verbindende factor – 13 juli 2024 – Casa Casla Almere

HET SLAVERNIJVERLEDEN IN DE OOST

De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Chinees-Indonesische keuken met de Europese keuken, die begon ten tijde van Nederlands-Indië.  In tegenstelling tot wat velen denken, is de Indische keuken niet hetzelfde als de Indonesische keuken.

De keuken ontstond doordat lokale gerechten naar Europese smaak werden gemaakt en Europese gerechten met lokale ingrediënten. De gerechten werden gecreëerd en gegeten door Indische Nederlanders. Het koken ervan werd meestal verzorgd door een Indonesische kokkie.

De Indische rijsttafel is cultureel erfgoed geworden
De rijsttafel is niet los te zien van de Nederlandse koloniale geschiedenis in de archipel die het huidige Indonesië omvat. Voor zover bekend werd het begrip rijsttafel ongeveer 200 jaar geleden voor het eerst vermeld in een tekst. Vanaf die tijd is te zien dat recepten werden doorgegeven, er aan de manier van koken en opdienen nieuwe elementen werden toegevoegd en dat tot op de dag van vandaag de Indische keuken zich blijft vernieuwen. Het voortdurend laten terugkomen van vroegere kennis en gewoonten heet traditie. Mooi gezegd heet dat nu cultureel erfgoed. De Indische rijsttafel behoort sinds kort ook officieel tot de zogeheten Inventaris van het Nederlands immaterieel erfgoed

KOM EN NEEM DEEL AAN DE STADSDIALOOG!

VERKEN SAMEN MET ONS DE REIS VAN DE INDISCHE KEUKEN EN DE INVLOED VAN HET SLAVERNIJVERLEDEN.  

Programma:

BRENDA VAN MELLE – DE INDISCHE KEUKEN, “VOEDZAAM” OP VELE FRONTEN
MARC TIEROLF – CHEFKOK – AUTEUR KOOKSCHRIFT VAN OMA MIET
“EEN CULINAIRE ODE AAN DE INDO-EUROPESE VOOROUDERS”
B-UKEFUL – MUZIKALE OMLIJSTING MET INDISCHE LIEDJES OP DE UKELELE

DIALOOG “VOEDING VOOR DE GEEST”
DATUM           : 13 JULI 2024
LOCATIE          : CASA CASLA 
                           WEERWATERPLEIN 3 – ALMERE STAD
PROGRAMMA: 14.00 UUR – 17.15 UUR
INLOOP           : 13.45 UUR
TOEGANG       : GRATIS!

AANMELDEN VIA DEZE LINK:

OVERIGE STADSDIALOGEN WELKE OVER HET SLAVERNIJVERLEDEN IN DE OOST IN 2024 GEORGANISEERD WORDEN:

1 OKTOBER     : DE BEVRIJDING IN NEDERLANDS-INDIË EN DE TWEEDE WERELDOORLOG IN  ZUIDOOST-AZIË – DE LANGE REIS VAN DE POESAKA (FAMILIE-ERFSTUK)

19 OKTOBER   : ONS KOLONIAAL VERLEDEN EN DE DOORWERKING IN HET HEDEN

Geschreven door