Feestelijke aftrap Almeerse stadsgesprekken over slavernijverleden

Almere organiseert in 2024 stadsgesprekken over het slavernijverleden. Deze stadsgesprekken krijgen de naam: ‘Na de komma, het slavernijverleden van Nederland’.

De aftrap van de gesprekken vond vandaag plaats op het stadhuis, precies één jaar na de excuses voor het slavernijverleden van demissionair minister-president Rutte namens de Nederlandse regering. De gesprekken zijn bedoeld om kennis te delen, elkaar te ontmoeten en samen te helen in het kader van een gedeeld verleden.

Tijdens de feestelijke aftrap kregen inwoners, raadsleden en andere geïnteresseerden een voorproefje van de activiteiten die volgend jaar worden georganiseerd rondom het gedeelde Slavernijverleden. Zo werd er een traditionele Indonesische dans opgevoerd, twee rap-acts, een spoken word-artiest en een vertelsessie. Ook kregen aanwezigen een voorproefje te zien van een dialoogsessie.

Wethouder René Peeters (diversiteit en inclusie): “Deze stadsgesprekken brengen het verleden in direct verband met onze jonge stad. Wat betekent deze gedeelde geschiedenis voor Almere en haar inwoners? Het slavernijverleden leeft in onze stad. Zo wonen er veel nazaten van tot slaaf gemaakten in Almere. En voordat Almere bestond, lag hier de Zuiderzee: een belangrijk verkeersplein voor de VOC en de WIC. De bewustwording van dit verleden en de doorwerking hiervan in onze hedendaagse samenleving is een voorwaarde om te kunnen helen. Met behulp van deze stadsgesprekken willen we dat onze inwoners elkaar ontmoeten en vanuit een gedeeld verleden zich richten op een gedeelde toekomst.”

Programma stadsgesprekken

Het programma voor 2024 bestaat uit onder andere dialogen, toneelvoorstellingen, lezingen, panelgesprekken en exposities. Al deze activiteiten hebben betrekking op het Nederlandse Slavernijverleden en hebben als doel om. Begin volgend jaar wordt er een agenda gepubliceerd met de activiteiten die rond dit thema worden georganiseerd.

Het college heeft een motie van de gemeenteraad tot het organiseren van de stadsdialogen over het Nederlands Slavernijverleden omarmd. De stadsdialogen worden samen met betrokken partners uit de stad georganiseerd, waaronder Comité 30 juni/1juli, Joyfull Almere, Stichting Multiculturele Organisatie Almere (SMOA) en stichting Medan.

Jaap Steenkamer (GroenLinks), namens de partijen die de motie hadden ingediend (D66, SP, BIJ1, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en PvdA): “Het slavernijverleden heeft een onmiskenbaar grote impact op de huidige maatschappij, maar ook op de geschiedenis en cultuur van heel Nederland. Een groot aantal inwoners van Almere voelt zich ook op zeer persoonlijke wijze betrokken bij de discussie over het slavernijverleden. De woorden van de minister-president over het voeren van de dialoog ‘achter de komma’ verdienen een lokale invulling overal in het Koninkrijk, maar Almere in het bijzonder vanwege deze gevoelde band met het verleden. Almere is er voor iedereen en we gaan samen verder. Als raadsleden hopen we dat de Almeerse samenleving wordt versterkt door groter wederzijds begrip dat kan ontstaan door het voeren van een respectvolle dialoog.”

Inwoners betrekken bij een gedeeld verleden De gemeente wil zoveel mogelijk inwoners betrekken en uitnodigen bij het programma voor het komende jaar, ook mensen die minder dichtbij het onderwerp staan. Juist die verschillende perspectieven samenbrengen, helpt om de stad nader tot elkaar te brengen. Een uitkomst staat nog niet vast: dat is juist aan de inwoners die meedoen aan de gesprekken en activiteiten om te bepalen.

Geschreven door