Almere scoort niet hoog als fietsgemeente

Het onderhoud van fietspaden in Almere is een grote bron van kritiek onder fietsers. Ook is er kritiek op het ontbreken van vrij liggende fietspaden langs 50-km-wegen.

Veiligheid, infrastructuur en fietsbeleving scoren goed in Almere. Dat wijzen cijfers uit van een onderzoek dat de Fietsersbond heeft gedaan. Daaruit blijkt dat Almere op 72e plaats komt van beste fietssteden in Nederland.

Voor de veiligheid van oude en jonge fietsers geven de ondervraagden Almere een 8. Ouderen ergeren zich vaker dan jongeren aan brommers en scooters op fietspaden, vrouwen maken zich vaker dan mannen zorgen over de veiligheid van hun kinderen op weg naar school. Wat ook meespeelt, zijn de grotere snelheidsverschillen.

De verkiezing van ‘meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland’ wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar haalt Houten de hoogste score van heel Nederland, maar wint Noord-Beveland omdat Houten al een keer kampioen is geweest.

Terugkijkend naar zes jaar geleden, blijkt dat fietsers in Almere minder tevreden zijn over fietsstress, de bewegwijzering, de veiligheid van kinderen en ouderen, de verlichting, het aantal fietsparkeerplekken, de afstelling van de verkeerslichten, de hoeveelheid rommel op het fietspad en de afvoer van regenwater, maar juist beter te spreken over het fietsgeluk dan in 2018.

Geschreven door