Statenfractie CDA wil duidelijkheid college over waterputten

De provincie moet zich houden aan de belofte om boeren in Zuidelijk Flevoland te helpen bij een oplossing voor de naderende sluiting van waterputten op hun land. Dat zegt de CDA-fractie in Provinciale Staten. De putten moeten volgens afspraak in 2025 dicht maar een alternatief voor de boeren is er nog niet. Bij Omroep Flevoland zei een van de boeren onlangs dat de provincie en het waterschap al jaren geleden hebben toegezegd dat zij “mee zouden denken” aan een oplossing, maar daarvan zou tot nu toe weinig terecht zijn gekomen.

Het besluit om de waterputten te sluiten is al ruim 15 jaar geleden genomen. De boeren kregen zo ruim de tijd om een andere manier te vinden om hun grond te beregenen en hun vee te laten drinken. Maar een oplossing is er al die tijd niet gevonden. In de afgelopen jaren hebben boerenorganisaties regelmatig gevraagd aan de provincie en het waterschap om samen die oplossing te vinden, maar dat is niet gelukt. “De provincie houdt zich afzijdig”, aldus landbouworganisatie LTO.

Vragen
De CDA-fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over de kwestie. Daarin wordt vooral naar de rol van de provincie gevraagd, met name die kennelijke belofte die is gemaakt om de boeren bij te staan. “Daarover is verschillende keren gesproken, ook in 2021 in een artikel in Nieuwe Oogst“, zegt fractievoorzitter Marian Uitdewilligen. “Wij willen nu graag van het college weten op welke wijze de provincie de afgelopen jaren de boeren heeft bijgestaan in deze problematiek, en welke concrete oplossingen zijn aangedragen.”

“En als er geen concrete oplossingen zijn aangedragen, willen we graag weten waarom dat niet is gebeurd,” vervolgt Uitdewilligen.

2025
Het CDA kijkt in de vraagstelling ook vooruit naar 2025, als de waterputten dicht zouden moeten. “Hoe moet het dan verder?,” vraagt Marian Uitdewilligen zich af. “Welk water kunnen – of moeten – de boeren dan gebruiken voor onder meer beregening of als drinkwater voor hun vee?”.

Tot slot vraagt het CDA aan het college of er plannen zijn om binnenkort weer met de boeren om tafel te gaan zitten om alsnog tot een oplossing te komen.

Geschreven door