Vijf ton uit hogere parkeerkosten vloeit terug naar winkelcentra

Vijf ton uit de verhoging van parkeergelden moet jaarlijks besteed worden aan verbetering van de winkelcentra in Stad en Buiten. Dat voorstel van D66 is door de gemeenteraad aangenomen.

Het geld moet in overleg met ondernemers in die centra worden toegewezen. Daarna neemt de gemeenteraad er een besluit over. Een deel van de bezuinigingen die het college heeft voorgesteld, treffen de winkelcentra, bijvoorbeeld door verhoging van parkeertarieven. Ook de toeristenbelasting wordt hoger.

In het coalitieakkoord is het plan opgenomen vijf ton uit de extra inkomsten te investeren in de centra. D66 denkt daarbij aan het terugdraaien van het verwijderen van plantenbakken in winkelstraten of aan onderhoud van parkeergarages, waarover veel klachten binnenkomen.

D66-raadslid Spencer Alberg gaf tijdens de Politieke Markt aan dat zijn fractie niet blij is met de lastenverhogingen, maar dat hij geen alternatieven ziet om de begroting in balans te krijgen.

Alberg: “We willen de centra niet als melkkoe gebruiken, maar daar ook investeren. Ik denk dat de ondernemers daar blij mee zijn en ook over de zeggenschap die zij krijgen bij de besteding.”

Oppositiepartij VVD noemde de vijf ton een sigaar uit eigen doos. Een ruime meerderheid in de raad stemde in met het voorstel van D66.

Geschreven door