‘Groepsaanpak na geweldincidenten in centrum heeft effect’

Sinds juni zijn in het centrum van Stad minder incidenten gemeld van mishandeling en bedreigingen. De groepen jongeren die daarvoor in het voorjaar verantwoordelijk waren, zijn duidelijk in beeld bij de politie.

Voor een groep van dertien jongeren die voor ernstige problemen hebben gezorgd, is een groepsaanpak gekozen, die effect lijkt te hebben. Burgemeester Van der Loo zei tijdens de Politieke Markt dat de politie die aanpak voortzet.

Voor het invoeren van preventief fouilleren ziet de burgemeester nu geen aanleiding. Maar hij ontkende niet dat er incidenten plaatsvinden. “Ik zou dat middel zeker inzetten als het opportuun is, bij verstoring van de openbare orde. Daar is nu geen aanleiding toe”, zei hij.

Het was zijn reactie op een voorstel van PVV en VVD na gebeurtenissen met jongeren die in het centrum veelvuldig voor overlast en geweld zorgen. Volgens beide partijen dragen de verdachten ook wapens bij zich. PVV en VVD vinden het nodig preventief fouilleren in het risicogebied in te voeren om dat veilig te houden.

Preventief fouilleren wordt soms ingezet zodat politie willekeurig en zonder aanleiding mensen kan onderzoeken op wapens en andere verboden voorwerpen. Het idee stuitte op fel verzet van GroenLinks dat waarschuwt voor etnisch profileren, waarbij vaak mensen van kleur gekozen worden om te fouilleren.

“Preventief fouilleren vergt veel politie-inzet en we weten niet of het effectief is”, zei raadslid Shadi Niksomar van GroenLinks. Armoedebestrijding en beter onderwijs zouden wel helpen, betoogde zij. Andere fracties vinden het middel op dit moment overbodig en sloten zich aan bij het standpunt van de burgemeester.

Geschreven door