Opinie raadslid Marc van Rooij (50PLUS): Almere Pampus zonder integrale ontsluiting is doodgeboren kind

De plannen voor Almere Pampus lijken veelbelovend; een nieuw stedelijk gebied met duizenden woningen, werkplekken en groenvoorzieningen. Maar laten we niet om de hete brij heen draaien: zonder een écht integrale ontsluiting, inclusief goed transport voor zowel mensen als goederen, is dit project bij voorbaat gedoemd te mislukken. De focus op enkel openbaar vervoer en fietsen als dé oplossing is simpelweg niet voldoende en getuigt van kortzichtigheid.

Hoe kan de gemeenteraad serieus spreken over de ontwikkeling van een levendig stadsdeel wanneer het plan er niet eens in slaagt een degelijke logistieke structuur op te zetten voor goederenvervoer? Het is alsof we een stad willen bouwen zonder wegen, maar wel verwachten dat iedereen precies op tijd zijn pakketjes bezorgd krijgt. Zelfs in de geplande metroverbinding, de IJmeerlijn, waar zoveel op wordt ingezet, is er nauwelijks ruimte om een fiets mee te nemen. Hoe kunnen we dan verwachten dat bewoners hun dagelijkse mobiliteit op duurzame wijze gaan invullen?

De realiteit is dat zonder een bredere infrastructuur voor goederenvervoer, bedrijven die zich willen vestigen in Pampus simpelweg wegblijven. Dit belemmert niet alleen de economische groei van het gebied, maar ondermijnt ook de basisvoorwaarden om van Pampus een aantrekkelijke woon- en werkplek te maken. Zonder een doordachte logistieke strategie, die verder gaat dan het huidige mobiliteitsprogramma, blijft Pampus niets meer dan een gefragmenteerd idee, gedoemd om te struikelen over zijn eigen tekortkomingen.

Sterker nog, als deze raad werkelijk meent dat zij de mobiliteit en leefbaarheid van Almere willen bevorderen, dan is het lachwekkend dat ze verwachten dat bewoners hun dagelijkse vervoer zullen aanpassen in een systeem dat niet eens voldoende ruimte biedt voor een simpele fiets, laat staan voor goederenvervoer! Het ontbreken van een duidelijke visie voor de ontsluiting van goederen getuigt van een fundamenteel gebrek aan begrip voor wat een integrale stadsontwikkeling vereist.

De uitdaging is duidelijk: of we ontwikkelen Pampus met een heldere focus op een integrale infrastructuur voor zowel personen- als goederenvervoer, of we blijven onszelf voor de gek houden en zien dit project verzanden in de valkuil van halve oplossingen en loze beloften. Want zonder een robuuste logistieke basis, blijft de droom van Almere Pampus precies dat: een droom die nooit werkelijkheid zal worden.

Marc van Rooij

Fractie Voorzitter 50PLUS Almere

Geschreven door