In 2020 heeft Almere met de rijksoverheid afgesproken om tot 2030 in totaal 60.000 woningen toe te voegen aan de voorraad. Nederland kent een wooncrisis en Almere loopt zo’n 25.000 woningen achter op de afgesproken opgave voor woningbouw. PvdA-wethouder Paul Tang kiest voor een trendbreuk: sneller en betaalbaarder bouwen. Sociale huur in Overgooi is een van de elementen in dat die trendbreuk. De voorzitster van belangenvereniging Overgooi kwam inspreken op de Politieke Markt van 12 december 2024. De belangenvereniging Overgooi vindt sociale huur geen goed idee.
Unieke karakter
De belangenvereniging hamert er op dat Overgooi een wijk is met een uniek karakter. En zo is Overgooi eind jaren negentig bedacht. Een adviesbureau heeft toen becijferd dat er voldoende vraag zou zijn naar ruime kavels in Overgooi waar particulieren hun woning zouden bouwen. Volgens het adviesbureau zou Overgooi vol staan met 800 tot 900 villa’s van de rijken. Dat is sterk tegengevallen. Na 34 jaar is ongeveer een derde van dat aantal gebouwd en blijkt Overgooi een gesubsidieerde gesegregeerde wijk.
Vraag en aanbod
De bewonersvereniging vindt dat het aan de gemeente ligt dat er niet genoeg villa’s zijn gebouwd in Overgooi. Jaap Steenkamer (GroenLinks) vroeg of de vereniging niet inzag dat er weinig vraag was naar kavels. Volgens de bewonersvereniging zou de gemeente een heel lange periode geen kavels in de verkoop hebben gedaan. Die klacht valt niet goed te rijmen met de informatie van de Almeerse kavelwinkel. De kavelwinkel meldt dat negen kavels zijn aangeboden en gereserveerd. Erik Theunissen (raadslid PvdA) bleek te hebben uitgerekend dat het met het huidige tempo nog meer dan eeuw zou duren voor Overgooi af zou zijn.
Doorstroom mythe
De bewonersvereniging denkt dat met de bouw voor Ons Soort Mensen in Overgooi dankzij doorstroming zal zorgen voor het vrijkomen van betaalbare woningen. Dankzij de Woontop van Mona Keijzer weet Nederland wel beter. Uit een analyse van de nieuwbouw in 2016 tot 2021 blijkt “dat een duurder bouwprogramma wel leidt tot meer doorstroming, maar dat dat niet leidt tot net zoveel betaalbare woningen voor lagere- en middeninkomens.”
Zwaar gesubsidieerd
De bewonersvereniging wil dat het oorspronkelijke idee uit de vorige eeuw overeind blijft: Overgooi als exclusieve wijk voor de hogere inkomens. Een wijk waar de grondprijs de lager is dan van elke andere Almeerse wijk. Een wijk waar de gemeente Almere in het verleden al een verlies van ruim € 45.000.000 op heeft moeten afboeken. Als de bewoners dat verlies zouden moeten bijpassen gaat het om ruim € 150.000 per huidige villa.
VVD, PVV en FvD
Met het coalitieakkoord hebben burgemeester en wethouders de opdracht gekregen om de bitter noodzakelijke bouw van betaalbare woningen te versnellen. Daarbij is ook afgesproken dat in Overgooi, net als in alle wijken van Almere, sociale huur zal komen. Toch viel de oproep van de bewonersvereniging niet bij alle fracties in onvruchtbare aarde. Almere kent namelijk fracties die zo min mogelijk sociale huur in Almere willen hebben. En dus lieten VVD, PVV en FvD blijken voorstander te blijven van een zwaar gesubsidieerde wijk voor wie meer dan een miljoen euro kan besteden aan een koopwoning.