Onafhankelijke bemiddelaar Oosterwold is ‘niet onafhankelijk’

Er is onenigheid ontstaan over uitvoering van een motie van de gemeenteraad, waarin is opgedragen een onafhankelijk bemiddelaar te zoeken voor de problemen met het afvalwater in Oosterwold. Die bemiddelaar zou moeten helpen bij het maken van afspraken, toezicht houden op de uitvoering en het vaststellen van mogelijke schade.

De gemeente Almere moet in Oosterwold alsnog een riool aanleggen in de zelfvoorzienende wijk, net als in de rest van Almere. Bewoners willen daarbij een begeleider die niet gebonden is aan de gemeente. Eind vorig jaar gaf een motie van raadslid Kees Hendriksen van de ChristenUnie de opdracht die bemiddelaar in overleg met de bewoners te kiezen.

Uit een brief van mei aan de gemeenteraad blijkt dat het college op twee punten afwijkt van de motie: de samenwerking met bewoners en de functieomschrijving van de bemiddelaar. Het college heeft ervoor gekozen zelfstandig een bemiddelaar te werven zonder de bewoners, wat tegen de wens van de gemeenteraad ingaat. 

Een verdergaande rol voor een bemiddelaar zou volgens het college tot vertraging leiden. Het college denkt dat ondanks het inschakelen van onafhankelijke begeleider sommige bewoners van Oosterwold toch een juridische procedure zullen starten. Zij zullen mogelijk de uitleg van een bemiddelaar niet accepteren en naar de rechter stappen.

De kwestie komt binnenkort in de gemeenteraad aan de orde.

Geschreven door