367 positieve coronatesten, 188 opnames nodig

In de provincie Flevoland is inmiddels bij 367 inwoners besmetting met het coronavirus via een test vastgesteld. Dat zijn er 39 meer dan een dag geleden. In heel Nederland zijn nu 24.413 positieve tests geregistreerd. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM. Uit de nieuwe gegevens blijkt dat tot nu toe voor 90 Almeerders ziekenhuisopname noodzakelijk is geweest. Lelystad volgt met 43 besmette inwoners die zijn opgenomen. Op Urk zijn 19 inwoners opgenomen in het ziekenhuis, en dat geldt ook voor Dronten. In Noordoostpolder gaat het om 9 mensen en in Zeewolde zijn 8 inwoners in het ziekenhuis opgenomen of zijn dat geweest.

In totaal is voor 188 Flevolanders opname in het ziekenhuis noodzakelijk geweest. Dat zijn er zes meer dan een dag geleden. Woensdag werden er zeven nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.

Het aantal mensen dat landelijk is overleden aan de gevolgen van het virus, is met 132 opgelopen tot 2643. Voor zover nu officieel bekend zijn 15 patiënten uit Flevoland gestorven. De gemeente Urk heeft zes sterfgevallen bevestigd, Lelystad vier en Zeewolde twee. In de andere Flevolandse gemeenten is nu dus minimaal één sterfgeval door COVID-19 veroorzaakt. Gemeenten hebben aangekondigd nieuwe sterfgevallen niet meer actief, maar alleen bij uitzondering bekend te maken.
Kanttekeningen van het RIVM bij de cijfers.

Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Het gaat alleen nog om patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden, en om zorgverleners. Volgens GGD Flevoland is er in alle gevallen sprake van ‘het topje van de ijsberg’, omdat de GGD ervan uitgaat dat lang niet alle mensen met corona-achtige klachten in beeld zijn bij de gezondheidsorganisatie. Het RIVM plaatst verder een disclaimer bij zowel het totale aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur, als ook het aantal nieuwe overledenen in Nederland. Het gaat om overledenen die de afgelopen dag door de GGD’en in Nederland zijn doorgegeven aan het RIVM, maar zij kunnen ook al enkele dagen eerder zijn overleden. Er kan dus een vertraging zitten in die aantallen.

Hetzelfde geldt voor het doorgeven van nieuwe geregistreerde besmettingen. Deze kunnen enkele dagen oud zijn, maar door vertraging nu pas bij het totale aantal besmettingen opgeteld worden.

Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.
Bron Omroep  Flevoland

Geschreven door