RIVM: stijging coronabesmettingen Almere en Urk en aantal ziekenhuisopnamen

De afgelopen week zijn 629 Flevolanders positief getest op corona. Dat is een stijging van 44 ten opzichte van in de week daarvoor. Zeker vier inwoners van de provincie zijn overleden in de afgelopen zeven dagen aan de gevolgen van het virus. Verder werden minimaal negentien inwoners van Flevoland in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig ziekteverloop door het virus. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

Absoluut gezien werden de meeste mensen de afgelopen week positief getest in Almere: 379. Dat is een stijging van 55 ten opzichte van de positieve testen van de week daarvoor. In Lelystad werden 122 mensen positief getest op corona, tegenover 100 in de week daarvoor. In Dronten werden 42 mensen positief getest op corona. Dat is een daling ten opzichte van de 63 in de week daarvoor.

Ook in Noordoostpolder daalde het aantal bevestigde nieuwe besmettingen, van 57 naar 49 in de afgelopen week. Ook in de nieuwe besmettingen in Zeewolde is een daling te zien: van 38 naar 30. Op Urk kwamen er de afgelopen week zeven coronabesmettingen bij, tegenover drie geconstateerde besmettingen in de week ervoor.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 629 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 27.157 Flevolanders officieel besmet geraakt. De testen hebben de afgelopen week landelijk 39.527 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat is een stijgingvan bijna een kwartten opzichte van de 31.959 van de week daarvoor. Het is de grootste procentuele stijging in een week tijd die het RIVM dit jaar heeft gemeld. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen in Nederland komt daarmee op 1.167.563.

Van 60.844 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen landelijk zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 7,7 procent positief. Vorige week was dit nog 8,1 procent. Dit getal is exclusief de resultaten van het grootschalig testen in Bunschoten, Dronten en de Rotterdamse wijk Charlois. Met die cijfers is het percentage 7,6.

Meer Flevolanders getest, lager percentage besmettingen
In Flevoland zijn de afgelopen week per dag gemiddeld 1.471 mensen door de GGD getest. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 7,3 procent. In de week daarvoor was dat 8,4 procent. Toen werden er gemiddeld 1.310 mensen per dag getest. Overigens is het actuele percentage van 7,3 in Flevoland exclusief het grootschalige testen in Dronten. Wanneer ook die testuitslagen meegerekend worden, komt het percentage voor Flevoland lager uit, op 5,7 procent.

Naast de testen op de GGD-locaties, is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest.

Vier doden door COVID-19
De afgelopen week kwamen er in Flevoland vier coronasterfgevallen bij, alle vier Almeers. Een week eerder waren er twee sterfgevallen in de provincie. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie komt daarmee op 222. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 91, gevolgd door Lelystad met 58, in Noordoostpolder 26, in Dronten 22, in Zeewolde 13 en op Urk 12. Landelijk zijn er 204 coronadoden gemeld in de afgelopen week. In de week daarvoor kwamen er landelijk 269 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen.

Negentien ziekenhuisopnames in een week tijd
De afgelopen week zijn er door stichting NICE tenminste negentien ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. Het gaat om elf Almeerders, en twee mensen uit elk Dronten, Lelystad en Zeewolde. In zowel Noordoostpolder als op Urk werd één persoon opgenomen.

Het totale aantal kan meer zijn geweest. Volgens NICE kunnen er vanuit het Flevoziekenhuis nog gegevens missen. De negentien opnames zijn er provinciebreed zeven meer dan een week eerder. Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 1.234 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland opgeteld 268 patiënten door naar de IC.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door