Celstraf voor coronaspuugster Hilversum

Een 24-jarige vrouw uit Utrecht is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier weken waarvan drie voorwaardelijk omdat zij een vrouw in Hilversum bespuugde en zei misschien corona te hebben. Aanleiding tot het incident was een opmerking van de Hilversumse die de verdachte erop wees dat ze tegen de richting de straat inreed.

Het slachtoffer had al eerder gezien dat de verdachte de straat, waar zij woont, tegen de richting inreed. Op donderdag 16 april was ze haar boodschappen aan het uitladen, zag de vrouw dit weer doen en maakte hierover een opmerking. De verdachte schold de bewoonster hierop uit wat ontaardde in gescheld en trapbewegingen over en weer. Buurtbewoners schoten te hulp en ook die werden uitgescholden. Vervolgens rochelde de verdachte en spuugde de bewoonster in het gezicht waarbij ze zei dat ze misschien corona had.

In haar verhoor gaf de verdachte aan dat de bewoonster haar zou hebben geslagen en getrapt, maar getuigen verklaren anders en ook camerabeelden tonen aan dat het de verdachte is die scheldt en spuugt. De officier van justitie vond dan ook bewezen dat de Utrechtse zich schuldig had gemaakt aan bedreiging, mishandeling en belediging. Ze hield de vrouw voor dat we in een bijzondere tijd leven waarin we meer dan ooit rekening moeten houden met elkaar en de regels in acht moeten nemen. Dat de vrouw, die zorgtaken heeft, dreigt iemand te besmetten met het dodelijke virus, nam ze haar zeer kwalijk. Ze eiste een gevangenisstraf van zes weken onvoorwaardelijk. De politierechter vond de feiten bewezen en legde de vrouw een gevangenisstraf op van vier weken waarvan drie voorwaardelijk.

Geschreven door