Corona in Flevoland: bijna 200 ziekenhuisopnames

n de provincie Flevoland is nu bij 422 inwoners besmetting met het coronavirus vastgesteld via een test. Dat zijn er 7 meer dan maandag. In heel Nederland zijn nu 27.419 positieve tests geregistreerd, blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM. Volgens de nieuwe gegevens is voor 95 Almeerders ziekenhuisopname noodzakelijk geweest. Lelystad volgt met 43, daarna Dronten met 21, Urk met 19, Noordoostpolder met 9 en Zeewolde met 8.

In totaal zijn tot nu toe 195 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona.

Het aantal mensen dat landelijk is overleden aan de gevolgen van het virus is opgelopen tot 2945. Voor zover nu officieel bekend zijn 15 patiënten uit Flevoland gestorven. De gemeente Urk heeft zes sterfgevallen bevestigd, Lelystad vier en Zeewolde twee. In de andere Flevolandse gemeenten is dus minstens één sterfgeval door COVID-19 veroorzaakt. De gemeenten hebben aangekondigd nieuwe sterfgevallen alleen nog bij uitzondering bekend te maken.

Kanttekeningen van het RIVM bij de cijfers
Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Het gaat alleen nog om patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden, en om zorgverleners.
Volgens GGD Flevoland is er in alle gevallen sprake van ‘het topje van de ijsberg’, omdat de GGD ervan uitgaat dat lang niet alle mensen met corona-achtige klachten in beeld zijn bij de gezondheidsorganisatie.

Het RIVM plaatst verder een disclaimer bij zowel het totale aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur, als ook het aantal nieuwe overledenen in Nederland. Het gaat om overledenen die de afgelopen dag door de GGD’en in Nederland zijn doorgegeven aan het RIVM, maar zij kunnen ook al enkele dagen eerder zijn overleden. Er kan dus een vertraging zitten in die aantallen. Hetzelfde geldt voor het doorgeven van nieuwe geregistreerde besmettingen. Deze kunnen enkele dagen oud zijn, maar door vertraging nu pas bij het totale aantal besmettingen opgeteld worden.

Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.
Bron Omroep Flevoland

Geschreven door