Hogere sterfte opnieuw te zien; meer dan 500 coronabesmettingen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ziet opnieuw dat de sterfte in Nederland veel hoger dan normaal is. Voor de tweede week op rij is die stijging ook in Flevoland terug te zien. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag bekend zijn gemaakt.

Het CBS verwerkt alle overlijdensberichten in Nederland en dus niet alleen de sterfgevallen door het coronavirus. De cijfers voor week 13 tot 15 worden vergeleken met het weekgemiddelde van de eerste tien weken van 2020.

Voor week 15 wordt geschat dat opnieuw ruim 2000 meer mensen zijn overleden dan in een gemiddelde week. In week 14 overleden ook al ruim 2000 meer mensen dan gemiddeld. In week 13 waren er 1300 meer sterfgevallen dan gemiddeld.

Deze cijfers vallen samen met de corona-epidemie, maar laten ook zien dat het officiële aantal sterfgevallen door COVID-19 een onderrapportage is ten opzichte van het werkelijke aantal sterfgevallen.

Voor Flevoland is de stijging van het aantal sterfgevallen te zien in de weken 14 en 15. Het CBS schat dat in week 15, van 6 tot 12 april, in totaal 64 Flevolanders zijn overleden. In week 14, van 30 maart tot 5 april, overleden 59 Flevolanders. In de eerste tien weken van 2020 overleden gemiddeld 51 Flevolanders per week.

Officiële sterfgevallen door COVID-19
Het aantal mensen dat landelijk officieel is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, is met 144 opgelopen tot 3459. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM.

In Flevoland zijn nu officieel 26 inwoners aan de gevolgen van COVID-19 overleden. In Lelystad zijn dat 7 inwoners, in Almere 5, op Urk en in Dronten 4 en in Noordoostpolder en Zeewolde 3.

Aantal besmettingen boven de 500
Flevoland telt inmiddels 501 inwoners bij wie besmetting met het coronavirus via een test is vastgesteld. Dat zijn er 45 meer dan een dag geleden. In heel Nederland zijn nu 30.449 positieve tests geregistreerd.

Ziekenhuisopname nodig voor meer dan honderd Almeerders
Volgens de nieuwe gegevens is voor 101 Almeerders ziekenhuisopname noodzakelijk geweest. Lelystad volgt met 49, daarna Dronten met 23, Urk met 19, Noordoostpolder met 10 en Zeewolde met 8. In totaal zijn tot nu toe 210 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona. Dat zijn er 2 meer dan een dag geleden.

Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames per gemeente zich de afgelopen weken (*) hebben ontwikkeld:

Kanttekeningen van het RIVM bij de cijfers
Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Het gaat alleen nog om patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden, en om zorgverleners. Zij kunnen in een teststraat van de GGD in Lelystad terecht voor een test.

Volgens GGD Flevoland is er in alle gevallen sprake van ‘het topje van de ijsberg’, omdat de GGD ervan uitgaat dat lang niet alle mensen met corona-achtige klachten in beeld zijn bij de gezondheidsorganisatie.

Het RIVM plaatst verder een disclaimer bij zowel het totale aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur, als ook het aantal nieuwe overledenen in Nederland. Het gaat om overledenen die de afgelopen dag door de GGD’en in Nederland zijn doorgegeven aan het RIVM, maar zij kunnen ook al enkele dagen eerder zijn overleden. Er kan dus een vertraging zitten in die aantallen. Hetzelfde geldt voor het doorgeven van nieuwe geregistreerde besmettingen. Deze kunnen enkele dagen oud zijn, maar door vertraging nu pas bij het totale aantal besmettingen opgeteld worden.

Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

* Er zit een gat tussen 30 maart en 8 april in de aantallen geregistreerde besmettingen met coronavirus. Tussen deze dagen maakte het RIVM die cijfers niet meer bekend. Vanaf 8 april worden deze cijfers wel weer bekendgemaakt.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door