Lizzy van der Helm (30): wil meer vrouwelijke scheidsrechters.

Meer vrouwen aan het fluiten krijgen en het niveau van de vrouwen die al fluiten naar een hoger plan tillen. Dat is in het kort de missie van Lizzy van der Helm. De dertigjarige topscheidsrechter die vlak voor de coronacrisis nog op het veld stond bij de interland tussen Polen en Moldavië is sinds begin dit jaar tevens werkzaam als ontwikkelaar vrouwenarbitrage bij de KNVB. “Het is een droombaan om te werken aan het fundament van de vrouwenarbitrage.”

Ze liep er zelf tegenaan toen ze een paar geleden haar eerste stapjes zette als KNVB-official. “Dan kwam ik bij een club en schrokken ze daar van het feit dat ik vrouw was”, vertelt ze op de KNVB Campus in Zeist. “Dat zie je dus niet op Sportlink. Gevolg was dat er geen kleedkamer beschikbaar was. Het zijn misschien kleine dingetjes, maar daar begint het wel mee. Bijna de helft van de vrouwelijke arbiters voelt zich niet altijd even gewaardeerd, weten we uit onderzoek. Dat zijn toch schokkende cijfers.”

Verandering brengen

Of dat de reden is dat er slechts 42 vrouwelijke KNVB-officials zijn in Nederland, op 4200 mannelijke arbiters? Van der Helm knikt. “Het vrouwenvoetbal zit in de lift, maar het aantal vrouwen dat fluit, blijft daar ver bij achter. Wij willen kijken wat er nodig is om daar verandering in te brengen. Dat gaan we onderzoeken bij clubs die vrouwenvoetbal hoog in het vaandel hebben, maar waar het arbitragegedeelte daar vooralsnog bij achterblijft.” En dat is jammer, vindt ze. “Want scheidsrechter zijn, brengt je heel veel. Het verbreed je horizon en geeft je zelfvertrouwen.”

Geschreven door