Meevaller voor trainer Frans Walther in zijn beginperiode als trainer. (deel 2).

Begin 1979 begon al zijn eerste positieve meevaller als trainer bij de SV Almere. Er meldde zich een Amsterdamse speler aan bij de club. Amsterdammers waren van huis uit terughoudend wanneer een speler zich aanmelden met “ kan ik mij laten inschrijven voor het 1e elftal”. Op de vraag waar hij gevoetbald had vertelde hij prof voetbal gespeeld te hebben in België bij Waterschei en sv Beringen zo melde hij zich aan onder de naam Roy Dannarag. Na meegetraind te hebben bleek hij te kunnen voetballen en was het een aanwinst voor de club.

Dus de overschrijving opgestuurd naar sv Beringen om hem speelgerechtigd te kunnen krijgen. Na een verloop van tijd kregen wij bericht vanuit België dat zij daar toch een probleem mee hadden. Want Roy Dannarag vertegenwoordigde nog een transver waarde van 150.000 Belgische Franks of wij sv Almere dat even over wilden maken. Dat ging natuurlijk niet zomaar maar uiteindelijk kwam de overschrijving met tussenkomst van de KNVB alsnog in orde en was de eerste ex -profspeler lid van de SV Almere.

Leuke verhalen.

Na vijf jaar sv Almere vervolgde Frans zijn trainers loopbaan bij het Almeerse Flevo’80, daar voetbalde hij op de zaterdag en trainde de zondag en ook daar wilde Frans wel enkele leuke verhalen over te vertellen. Het was in de jaren ‘80 in Almere bijna altijd winter met sneeuw en ijs  en bikkelharde voetbalvelden. In een van periodes bleek ook de ere en eerste divisies van de KNVB enkele weekenden zonder voetbal te moeten stellen. Zelfs trainen op de velden bleek niet mogelijk voor de profs.

Er kwam plotseling een telefoontje uit Volendam bij Flevo’80 binnen met het verzoek als het mogelijk was om te kunnen voetballen op sportpark “de Wierden” in Almere Haven. Nou kwam dat niet vaak voor om te oefenen tegen een prof club dus werd na spoed overleg besloten om het toenmalige trainingsveld te voorzien van enkele lichtmastjes en bouwlampen om vervolgens Volendam uit te nodigen te komen voetballen.  

Nadat de bus op het parkeerterrein parkeerden en de ploeg onder leiding van trainer Brouwer de wedstrijd met dubbele cijfers winnend afsloot, had de ploeg uit Volendam uit dankbaarheid voor de wedstrijd en goede ontvangst voor de club n.l. paling,haring en vele gebakken visjes beschikbaar gesteld. Leuke tijd was dat voor de trainer die na vijf jaar vertrok naar SC Buitenboys. De club uit Almere Buiten bestond 2 jaar en wilden dat seizoen promotie bewerkstelligen van de vierde klasse AVB naar de derde klasse. Met spelers als Rene de Gooier,Ron Nanninga, Mario de Best, Fred Adriaanse, en de gebroeders Kouwenberg zou dat tot de mogelijkheden behoren. Echter eindigde de ploeg uiteindelijk in de middenmoot.

Carrousel.

Bij het nieuwe seizoen draaide de spelers carrousel weer volop. Een telefoontje van Gerard Staats aan Frans met de vraag om met zijn ploeg in het geheel over te willen schrijven naar Buitenboys.

Het elftal van Staats had met zijn ploeg daarvoor vier jaar bij AS’80 kampioenschappen behaald en bracht de club uit stad naar de 3e klasse van de KNVB. Door een onenigheid met de toenmalige trainer Hans Jimmink wilde de ploeg in zijn geheel over stappen naar Buitenboys en vroeg aan Frans of er bij de club uit Buiten wat mogelijkheden waren. Na overleg met toenmalige voorzitter Chris van de Woude bleek er te weinig mogelijk. Op het moment van overleg met Staats kwam er een sponsor zich aanmelden bij Flevo’80 waar dan ook veel meer mogelijk werd. Buitenboys bleef uiteindelijk in de vierde klasse en Flevo’80 schreef geschiedenis om na vele kampioenschappen als tweede KNVB amateur kampioen te worden van Nederland.

Tot zover deel 2 over trainer Frans Walther en zijn trainersloopbaan. Later deel 3 over deze voetballiefhebber in hart en nieren.

foto: Trainer Frans Walther hier op de foto met Arnold Muhren toen men met een selectie uit Almere tegen Ajax voetbalde.

Geschreven door