Politie denkt dat zendmastbranden zijn aangestoken

De politie denkt dat de branden die maandagavond woedden in twee Almeerse zendmasten zijn aangestoken.

De eerste melding kwam rond 19:15 uur binnen over een telecommast aan het Markendwarspad, bij sportpark De Marken. Een paar uur later was er brand bij een zendmast op de Sluiskade. De brandweer had het vuur snel onder controle.

De politie hoopt dat getuigen of mensen die meer weten over de vermoedelijke brandstichtingen zich melden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de landelijke politie, omdat er mogelijk een verband is met een reeks andere branden bij zendmasten. De afgelopen dagen waren er branden in onder meer Tilburg, Oudenbosch, Veldhoven en Rotterdam.

Geruchten over gevaren volksgezondheid
Die branden houden mogelijk verband met geruchten op de sociale media dat het snelle nieuwe 5G-netwerk voor mobiele telefonie slecht zou zijn voor de volksgezondheid. Ook in Groot-Brittannië zijn om die reden al zendmasten in brand gestoken.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie heeft die geruchten al afgedaan als fabeltjes. “Er is geen enkele aanleiding om die zendmasten verdacht te maken.” Grapperhaus benadrukt dat 5G er ook nog helemaal niet is in Nederland.

Kennisplatfom: ‘link met corona complete lariekoek’
Volgens Leo Lagendijk van onafhankelijk Kennisplatform ElektroMagnetische Velden is er geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat 5G schadelijk is voor de gezondheid. Hij reageert ook op de complottheorie dat 5G de oorzaak voor de uitbraak van het coronavirus is.

”Als je daar inhoudelijk en natuurkundig naar gaat kijken is het volstrekte onzin. Er worden dingen aan elkaar gekoppeld die niets met elkaar te maken hebben. Het is volstrekt onlogisch. Een virus is ook niet beïnvloedbaar door radiogolven.”

Lagendijk snapt niet dat er brand wordt gesticht bij de masten. ”De consequentie dat we daardoor niet tijdig nooddiensten kunnen oproepen is vele malen groter dan welk ander ding ook. Het mobiele netwerk is een essentieel onderdeel van onze maatschappij.”

Geschreven door