RIVM-update: 435 Flevolanders met vastgestelde coronabesmetting

In de provincie Flevoland is nu bij 435 inwoners besmetting met het coronavirus vastgesteld via een test. Dat zijn er 13 meer dan dinsdag. In heel Nederland zijn nu 28.153 positieve tests geregistreerd, blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM. Het aantal Nederlanders dat is overleden aan de gevolgen van het virus is opgelopen tot 3134.

Volgens de nieuwe gegevens is voor 98 Almeerders ziekenhuisopname noodzakelijk geweest. Lelystad volgt met 45, daarna Dronten met 21, Urk met 19, Noordoostpolder met 10 en Zeewolde met 8. In totaal zijn tot nu toe 201 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona. Dat zijn er zes meer dan gisteren.

Voor zover nu officieel bekend zijn 15 patiënten uit Flevoland gestorven. De gemeente Urk heeft zes sterfgevallen bevestigd, Lelystad vier en Zeewolde twee. In de andere Flevolandse gemeenten is minstens één sterfgeval door COVID-19 veroorzaakt. De gemeenten maken sterfgevallen alleen nog bij uitzondering bekend.

Kanttekeningen van het RIVM bij de cijfers
Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Het gaat alleen nog om patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden, en om zorgverleners. Zij kunnen in een teststraat van de GGD in Lelystad terecht voor een test.

Volgens GGD Flevoland is er in alle gevallen sprake van ‘het topje van de ijsberg’, omdat de GGD ervan uitgaat dat lang niet alle mensen met corona-achtige klachten in beeld zijn bij de gezondheidsorganisatie.

Het RIVM plaatst verder een disclaimer bij zowel het totale aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur, als ook het aantal nieuwe overledenen in Nederland. Het gaat om overledenen die de afgelopen dag door de GGD in Nederland zijn doorgegeven aan het RIVM, maar zij kunnen ook al enkele dagen eerder zijn overleden. Er kan dus een vertraging zitten in die aantallen. Hetzelfde geldt voor het doorgeven van nieuwe geregistreerde besmettingen. Deze kunnen enkele dagen oud zijn, maar door vertraging nu pas bij het totale aantal besmettingen opgeteld worden.

Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

* Er zit een gat tussen 30 maart en 8 april in de aantallen geregistreerde besmettingen met coronavirus. Tussen die data maakte het RIVM die cijfers niet meer bekend. Vanaf 8 april worden deze cijfers wel weer bekendgemaakt.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door