Vodafone: sabotage van zendmasten geen reden tot uitstel 5G

De sabotage van zendmasten is geen reden om de uitrol van het 5G-netwerk in Nederland uit te stellen. Dat zegt VodafoneZiggo. Het telecombedrijf schakelt dinsdagavond als eerste provider van Nederland in een groot deel van het land 5G in. De introductie daarvan stond al lange tijd gepland en “desinformatie over 5G en sabotage van masten zijn geen reden voor uitstel van deze innovatie”, zo laat het bedrijf weten.

Afgelopen weken zijn bij zo’n twintig zendmasten in Nederland branden uitgebroken. De politie vermoedt dat ze allemaal zijn aangestoken. In de nacht van maandag op dinsdag was er brand bij een mast in de buurt van Swifterbant. In Dronten en Almere gebeurde dat eerder ook al. De politie is een groot onderzoek begonnen naar de incidenten.

Op internet wordt de nieuwe zendtechnologie 5G door activisten op internet in verband gebracht met schade aan de gezondheid. Ook wordt er op de sociale media een link gelegd tussen 5G en de uitbraak van corona.

Bestaande frequenties
Het 5G-netwerk van Vodafone maakt in eerste instantie alleen gebruik van al bestaande frequentiebanden, waarop ook het 4G-netwerk draait. De snelheidswinst is hierdoor op dit moment zo’n 10 procent, zo schat VodafoneZiggo. In de toekomst worden ook nieuwe frequenties ingezet, maar die moeten nog geveild worden door de overheid. Als het 5G-netwerk volledig operationeel is dan komen de snelheden een stuk hoger te liggen vergeleken met het huidige 4G.

De 5G-dekking van Vodafone in Flevoland is op dit moment voornamelijk beschikbaar in stedelijke gebieden. Vanaf woensdagochtend is op de dekkingskaart van de provider te zien hoever de dekking precies reikt. Om gebruik te maken van 5G is ook een toestel nodig dat de nieuwe techniek ondersteunt. Op dit moment is het aantal toestellen dat 5G aankan nog beperkt.

Geschreven door