Green Innovation Hub: Gemeente Almere, VodafoneZiggo en Floriade lanceren publiek-privaat initiatief

Op 7 april 2022 ondertekenden gemeente Almere, VodafoneZiggo en Floriade een samenwerkingsovereenkomst voor de “Green Innovation Hub” bij Floriade Expo 2022. 

Ondernemers, kennisinstellingen, beleidsmakers en studenten worden uitgenodigd om vanuit deze bijzondere innovatiebroedplaats samen te werken aan oplossingen voor de stad van de toekomst. Almere is de ideale locatie voor de Green Innovation Hub bij Floriade, dat als thema ‘Growing Green Cities’ heeft.

Verstedelijking is een wereldwijde trend en Almere is de snelst groeiende stad van Nederland, met een bevolking die groeit van de huidige 218.000 inwoners naar 325.000 inwoners in 2050. Maar hoe zorgen we dat steden ook leefbaar blijven? Duurzame groei is de grootste uitdaging van steden van de toekomst. De Green Innovation Hub speelt daarop in. Het is een plek van ontmoeting, inspiratie en samenwerking. Partijen werken er samen aan technologische innovaties die bijdragen aan een gezonde stadsomgeving, lokale voedselzekerheid en het gebruik van schone energie. Maar ook aan nieuwe toepassingen van digitale technologie die bij kunnen dragen aan sociale verbondenheid tussen stadsbewoners.

Samen bouwen aan innovatie

Met de Green Innovation Hub willen de partners vanuit Almere bouwen aan een “innovatieecosysteem” rond het thema duurzame, groene, inclusieve woonwijken van de toekomst. En daarmee een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland. Jan Hoek, wethouder Floriade, Duurzaamheid en Democratische Vernieuwing “In de Green Innovation Hub slaan we een brug tussen verschillende partijen die een impuls kunnen geven aan de duurzame groei van steden.”

Maaike Veeningen, wethouder Economische Zaken: “Almere wil zich steeds meer ontwikkelen tot een living lab voor duurzame vernieuwing. Met de Green Innovation Hub zetten we hierin een volgende stap. We nodigen de Almeerse bedrijven van harte uit om het komende half jaar langs te komen op de Floriade. Om zich te laten inspireren door alle innovaties, maar ook om het gesprek aan te gaan en eigen specifieke kennis in te brengen.”

Leo-Geert van den Berg, directeur fixed network VodafoneZiggo: “Onze steden en dorpen staan voor grote maatschappelijke opgaven. Wij hebben hier in Almere een unieke kans om samen met alle partners een groene, duurzame en natuur inclusieve leefomgeving te bouwen op de fundamenten van de Floriade Expo 2022 dankzij slimme innovatieve toepassingen”.

Hans Bakker, directeur Floriade Expo 2022: “Floriade biedt met dit project een unieke gelegenheid voor bedrijven en voor start- en scale-ups om nieuwe oplossingen en innovaties te presenteren. De Green Innovation Hub is een springplank naar de toekomst. We laten mogelijkheden zien voor slimmere steden maar ook om bezoekers ervaring op te laten doen met nieuwe technologieën. ‘Creatie van een duurzame digitale leefomgeving’ is een bijzondere samenwerking met een grote diversiteit aan partijen.”

Ontmoetingsplaats

De Green Innovation Hub maakt deel uit van The Natural Pavilion bij Floriade Expo 2022. Na afloop van de Floriade wordt de Hub onderdeel van de nieuwe stadswijk Hortus, de wijk die op de fundamenten van Floriade wordt gebouwd. Duurzaamheidsinnovaties die worden ontwikkeld in de Green Innovation Hub kunnen zo direct worden toegepast in de omgeving van de Hub. De Green Innovation Hub blijft dan een ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is om expertise in te brengen en om samen oplossingen te ontwikkelen. Daarnaast worden er in en vanuit de Hub evenementen geprogrammeerd, van brainstormsessies tot congressen, met als doel nieuwe ideeën voor de stad van de toekomst te ontwikkelen èn met de buitenwereld te delen.


Bijzonder is ook dat partijen die in de Green Innovation Hub samenwerken aan innovaties voor de stad van de toekomst, ter plekke in gesprek kunnen gaan met inwoners van Almere. Consortium partners van de HUB zijn de BTG, Price, Oppo, Worldstartup en vele bedrijven vanuit het ICT en Tech cluster van Almere.

Meer informatie: thegreeninnovationhub.nl

Geschreven door