Zorggroep Almere en Dura Vermeer Bouw Hengelo creëren woningen voor ouderen op het Floriade terrein.

Zorg groep Almere en Dura Vermeer Bouw Hengelo hebben een overeenkomst getekend voor de bouw van een wooncomplex voor ouderen met dementie. Het prachtige en energie neutrale gebouw komt te staan op het Floriade terrein. De nieuwbouw is een samenwerking tussen Zorggroep Almere en Dura Vermeer Bouw Hengelo. Met Gemeente Almere/Floriade B.V. en de Rabobank hebben we betrouwbare partners gevonden om de nieuwbouw te realiseren. ‘ Goed leven ’ en ‘Innovatieve Zorg’ staan centraal in het plan.

Goed leven voor ouderen met dementie

Gezien de vergrijzing heeft Zorggroep Almere eerder al te kennen gegeven meer woningen voor ouderen te willen creëren waar zij zorg kunnen bieden. Dit plan voorziet in 130 woningen voor mensen met dementie . Het gebouw is een ontw erp van Borgerink Architecten .

Lidy Hartemink, voorzitter raad van bestuur Zorggroep Almere:

Fantastisch dat we mensen met dementie op deze manier 130 passende woning en kunnen bieden.” Over zes lagen zijn verschillende woningen, ontmoetingsplekken en facilitaire ruimten uitgewerkt. Met oog voor wat mensen nog wél kunnen , ondanks hun dementie, blijven de zintuigen geprikkeld door een omgeving te creëren waarbij herkenbaarheid en interactie tussen ‘ binnen en buiten ’ centraal staan.

De bewoners komen allemaal te wonen aan een ‘woonstraat’ , van waar ze uitkijken op één van de pleinen . Elke verdieping is voorzien van tenminste twee gezamenlijke buurtkamers en hebben allerlei verschillende zitjes waar ze kunnen verblijven. Koert Terhürne, directeur Dura Vermeer Bouw Hengelo: “Het is mooi om te zien hoe we dit circulaire zorggebouw vol beleving en innovatie binnen een half jaar hebben kunnen ontwikkelen .”

De seizoenen ook binnen beleven

Om buiten echt te kunnen blijven beleven, voelen en ruiken kom en er tuinkamers aan de gevel en is buiten het gebouw een grote belevingstuin voor de bewoners ontworpen . Deze tuinen groeien het hele jaar door met de seizoenen mee in temperatuur , geuren van planten en de beleving van (semi)buiten. De opzet is gebaseerd op de duurzame uitstraling van het Floriadeterrein. Van uit de tuinkamers is er een fantastisch uitzicht over de Floriade en andersom.​

Hergebruik: gouden beplating van gerecyclede mountainbikes

Het gebouw past straks naadloos in het landschap van de Floriade als het gaat om de uitstraling. De gevel is van hout en kleurt grijs mee , naar mate de Floriade groeit tot de woonwijk Hortus. Er wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke en/of gerecyclede producten. Zo wordt de gouden aluminium beplating geproduceerd van onder andere oude mountainbikes en wordt het gebouw aangesloten op de collectieve wijkwarmtepomp .

Hergebruik: g ouden beplating van gerecyclede mountainbikes Het gebouw pas t straks naadloos in het landschap van d e Floriade als het gaat om de uitstraling. De gevel is van hout en k leurt grijs mee , naarma te de Floriade groeit tot de woonwijk Hortus. Er wordt g ebruik gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke en/of gerecyclede producten. Zo wordt de gouden aluminium beplating geproduceerd van onder andere oude mountainbikes en wordt het gebouw aangesloten op de collectieve wijkwarmtepomp . Gezondheid Innovatie Centrum Op de begane grond komt tijdelijk een ‘ Gezondheid Innovatie Centrum ’ , ingericht door Zorggroep Almere . Hier wordt nagebootst hoe dementie kan voelen. Bezoekers kunnen zo ervaren hoe het is om dementie te hebben. Planning De verwachting is om in augustus 2020 te starten met de bouw waarbij de oplevering gepland staat in december 202 1 . Voor de redactie/niet voor publicatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frédérique Mensink , s enior communicatieadviseur en woordvoerder bij Zorggroep Almere op telefoonnummer 06 294 29 404

Gezondheid Innovatie Centrum

Op de begane grond komt tijdelijk een ‘ Gezondheid Innovatie Centrum ’ , ingericht door Zorggroep Almere . Hier wordt nagebootst hoe dementie kan voelen. Bezoekers kunnen zo ervaren hoe het is om dementie te hebben. Planning De verwachting is om in augustus 2020 te starten met de bouw waarbij de oplevering gepland staat in december 2021

Geschreven door