Carpoolplaats A27 vol witte bestelbusjes van koeriers

De carpoolstrook onder de Stichtsebrug bij Almere doet steeds vaker dienst als permanent parkeerterrein. Met name buiten kantooruren en in het weekend staan witte bestelbusjes rijendik geparkeerd bij de op- en afrit naar de A27.

De witte busjes zijn eigendom van zelfstandige koeriers die pakketten bezorgen voor PostNL. Dat bevestigt de provincie. Op het nabijgelegen industrieterrein Stichtsekant staat sinds 2019 het PostNL distributiecentrum waar de koeriers pakketten ophalen die bezorgd moeten worden. Op de dagen en tijden dat er niet bezorgd wordt, parkeren veel koeriers hun bus op de carpoolstrook.

Openbaar terrein
De carpoolplaats aan de Waterlandseweg is eigendom van de provincie Flevoland. Een woordvoerder van de provincie laat weten dat het niet de bedoeling is dat carpoolers geen plek kunnen vinden omdat het vol staat met witte busjes. De situatie is met de politie besproken, maar het probleem is dat de carpoolplaats openbaar terrein is. Daardoor zijn er weinig mogelijkheden voor handhaving. De provincie houdt de situatie in de gaten en voert een ontmoedigingsbeleid. Als auto’s daar te lang geparkeerd staan, wordt een flyer onder de ruitenwisser gestopt met daarop het verzoek om de auto weg te halen.

Afdwingen kan niet
De manager van het distributiecentrum zegt niet te weten of de zelfstandige koeriers hun bestelbussen op de carpoolstrook zetten. “Ondernemers zijn vrij om busjes neer te zetten, daar waar het mag. Wij voeren daar geen beleid in. Onze eigen bussen staan gewoon binnen.”

Een woordvoerder van PostNL laat weten dat het bedrijf niet kan afdwingen waar geparkeerd wordt, omdat de eigenaren van de busjes dat zelf bepalen. PostNL faciliteert geen parkeerplekken voor de ondernemers. De woordvoerder zegt dat daar niet genoeg capaciteit voor is. Maar volgens het zogenoemde kavelpaspoort moet er op eigen terrein geparkeerd worden door zowel eigen medewerkers als bezoekers. Ook in het bestemmingsplan staat dat bedrijven geen verkeers- en parkeerproblemen mogen veroorzaken op het industriegebied.

De carpoolstrook is de eerste parkeergelegenheid buiten het industriegebied. De provincie blijft het in de gaten houden en zegt op korte termijn actie te ondernemen als het een acuut probleem wordt.

“Ik kan er niet meer van maken”
Als de situatie niet verbetert gaat de provincie samen met de politie kijken welke andere mogelijkheden er zijn. Eén van de opties is dat de zelfstandige koeriers een parkeerplek krijgen op het terrein van hun opdrachtgever, PostNL, maar die lijkt daar weinig voor te voelen. Op vragen van Omroep Flevoland daarover zegt een woordvoerder: “Ik kan er echt niet meer van maken dan ik eerder al aan heb gegeven.”Bekijk in Google

Bron Omroep Flevoland foto ter ilustratie

Geschreven door