Eis: 5 jaar en tbs voor steken glazenwasser en misbruik meisje

Tegen een 37-jarige man uit Almere is vijf jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik van een meisje van veertien jaar en het neersteken van een glazenwasser, de volgende dag, in de Grace Kellystraat in Almere. De man zou in die periode psychotisch zijn geweest.

Glazenwasser
De glazenwasser zegt dat hij op 5 maart vorig jaar uit het niets is aangevallen door een man, die hem met een mes in de borst geraakt heeft. Het slachtoffer verklaarde achteraf dat hij tien minuten heeft moeten vechten voor zijn leven om meerdere messteken te voorkomen. Hij heeft een klaplong opgelopen.

Seksueel misbruik
Het meisje was een paar dagen eerder door dezelfde verdachte opgepikt van het station in Utrecht. De tiener vroeg de Almeerder of ze bij hem kon slapen omdat ze geen onderdak had. Eerst sliep ze bij hem op de bank, maar de derde dag zou ze een slaapmiddel hebben gekregen en werd ze naakt in zijn bed wakker. Ze wist niet wat er was gebeurd, maar had aanwijzingen dat ze seksueel misbruikt was. Het meisje was weggelopen uit een instelling en al twee weken zoek, toen ze haar moeder belde.

‘Hogere machten’
De Almeerder ontkent het misbruik, maar gaf het steken van de glazenwasser toe. Hij zegt toen door hogere machten gegrepen te zijn. Volgens de officier van justitie is de psychiatrische problematiek van de man zo complex dat hij zonder tbs met dwangverpleging een te groot risico voor de maatschappij vormt. Onderzoek in het Pieter Baan Centrum wees uit dat hij een vorm van autisme heeft en soms psychotisch is.

Schadevergoeding
Beide slachtoffers vroegen een schadevergoeding. De verdachte zegt die niet te willen betalen omdat hij zich niet verantwoordelijk voelt voor de schade. Op 29 mei doet de rechtbank uitspraak.

Geschreven door