Ex-Floriade-wethouder: stoppen verstandiger dan doorgaan

Tjeerd Herrema, de PvdA-wethouder die tussen 2015 en 2018 ging over de Floriade, zegt dat het moment is aangebroken om met het evenement te stoppen. De ooit zo fanatieke voorvechter van de wereldtuinbouwtentoonstelling kijkt er inmiddels met andere ogen naar.

“We leven in een andere werkelijkheid”, zegt hij verwijzend naar de coronacrisis. Daardoor ziet Herrema het niet gebeuren dat het bedrijfsleven een flinke bijdrage aan het evenement gaat leveren. “De Floriade is geen overheidsfeestje. Het is bedoeld als etalage voor de land-en tuinbouwsector en het bedrijfsleven. Tot nu toe is daar niet zoveel van gebleken.” Volgens Herrema gaat dat “met de zwaarste economische crisis van na de oorlog” ook niet meer gebeuren.

Uitgesproken
De oud-wethouder laat na zijn gedwongen vertrek uit de Almeerse politiek in 2018 nog geregeld van zich horen. Waar veel politici na hun loopbaan zich niet wagen aan uitspraken over het huidige beleid, publiceert Herrema op zijn Facebook-pagina regelmatig opiniestukken.

In een ruim 2300 woorden tellend artikel beargumenteert hij nu waarom hij adviseert te stoppen met het evenement. “De kans dat we het tot een succesvol einde kunnen brengen is relatief klein. Tenzij de gemeente alles gaat betalen. En dan zeg ik: voor wie doen we dit feestje?”

Waarom nog een Floriade houden?
Volgens Herrema zou de gemeenteraad zich goed moeten afvragen waarom Almere de Floriade nog wil organiseren. De oorspronkelijke doelstellingen uit 2012 zijn volgens hem grotendeels achterhaald. Zo wordt innovatie en duurzaamheid gezien als belangrijk thema, maar volgens Herrema is dat door de klimaatdiscussie van de afgelopen jaren al in een heel ander daglicht komen te staan.

Ook verwijst de oud-wethouder naar de woningmarkt en het imago van de stad. “De Floriade was vroeger het middel om Almere op de kaart te zetten. Inmiddels staat Almere op de kaart. De woningmarkt is overspannen en we hebben tot aan de corona-tijd de grootste economische groei gehad.”

Bedrijfsleven: ga juist door!
Vanuit het Almeerse bedrijfsleven klinkt de afgelopen dagen echter een heel andere geluid. Verschillende ondernemers hebben een brief gestuurd aan het college van B en W waarin ze oproepen om juist door te gaan met het evenement.

Het gaat om een gecoördineerde actie die is opgezet door de Floriade Business Club. Hierin zijn ondernemers vertegenwoordigd die verwachten dat de Floriade kansen brengt en een positieve economische impuls voor de regio met zich zal meebrengen. “Laten we samen afmaken wat we samen gestart zijn. Juist nu!”, zo staat er in een voorbeeldbrief die is opgesteld.

College is er nog niet uit
De Almeerse gemeenteraad spreekt volgende week donderdag (4 juni) weer over de Floriade. Voor die tijd moet bekend worden welke richting het college van B en W op wil. Dat heeft al aangegeven de voorkeur te hebben voor doorgaan met de plannen, maar dan moeten er voor 1 juni wel een aantal zaken opgelost worden. Daar wordt achter de schermen nu aan gewerkt. Het voorstel van het college wordt op zijn vroegst komende vrijdag verwacht.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door