Experimenteren met berenklauw als grondstof

Na de primeur met drie rollen van berenklauw gemaakt papier van vorig jaar zet de gemeente Almere nu een volgende stap. De gemaaide plant moet gaan dienen als grondstof voor verkeersborden.

Al jaren is de berenklauw een probleem in de groene stad Almere. De woekerende exoot zorgt voor overlast en is duur om te bestrijden. “We proberen nu om de plant ook te gaan benutten als grondstof”, legt Freek Rebel van de gemeente Almere uit. “Als dat lukt, kan dat een deel van de kosten van de bestrijding dekken.”

Verkeersborden
Advies- en onderzoeksbureau Millvison, dat eerder het papier maakte, gaat nu in haar laboratorium beginnen aan een volgend experiment. “We hebben een paar honderd kilo maaisel”, aldus Fransje Voets, projectleider bij het bedrijf. “De vezels gaan we nu eerst opwerken, verkleinen en drogen. Dan gaan we bijmengen met bioplastics of gerecyclede plastics, en uiteindelijk onderzoeken we of dat mengsel geschikt is om er verkeersborden van te maken.”

“Wat we nu vooral willen, is leren”, zegt Rebel. “Als deze stap succesvol is, kunnen we berenklauw echt als grondstof in grote hoeveelheden gaan gebruiken. Dat past heel goed in het beleid van Almere over duurzaamheid en een circulaire stad.” Het berenklauw-maaisel zou in de toekomst bijvoorbeeld op grote schaal verwerkt kunnen worden in ‘groen beton’, waar nu al verschillende fietspaden in de gemeente van gemaakt zijn.

Geschreven door