VVD Almere wil einde aan overlast in stadscentrum

De gemeente Almere moet extra maatregelen nemen om de overlast in het stadscentrum en op de Esplanade tegen te gaan. Dat vindt de VVD in de gemeenteraad. De partij krijgt steeds meer signalen van ondernemers, centrumbewoners en bezoekers van het winkelgebied dat de overlast in het stadshart eerder toeneemt dan afneemt.

Op de Esplanade gaat het vooral om de overlast door jongeren. Het plein is vernieuwd en sinds enkele weken toegankelijk voor het publiek. John Kraak woont aan de Esplanade. Hij zegt erg last te hebben van groepjes jongeren die zich op het plein verzamelen. “Soms blijven ze daar tot diep in de nacht herrie maken met harde muziek. Ook wordt met scooters hard dwars over het plein gereden.”

Ernstige hinder door notoire overlastgevers
Niet alleen op de Esplanade wordt overlast ervaren, het gaat volgens de VVD om het hele centrumgebied. Fractievoorzitter Ulysse Ellian zegt dat personen die wonen bij het Leger des Heils hier medeverantwoordelijk voor zijn. “Sinds jaar en dag lopen in het stadscentrum enkele notoire overlastgevers rond. Veel van deze overlastgevers kampen met allerlei problemen en hebben eigenlijk intensieve hulp nodig. Sommige van deze overlastgevers trekken zich echter simpelweg niks aan van de geldende wetten.”

De VVD denkt aan allerlei maatregelen om de overlast in het stadscentrum tegen te gaan zoals extra handhaving en verscherpt cameratoezicht. Ellian ergert zich vooral aan de overlast waarbij ook sprake zou zijn van intimiderend en agressief gedrag. In het verleden heeft hij dezelfde kwestie op de politieke agenda gezet. “Het is niet goed uit te leggen dat bepaalde personen keer op keer overlast veroorzaken, zonder dat daar een oplossing voor gevonden wordt.”

Gebiedsverbod voor overlastgevende personen
De VVD’er wil nu opnieuw het gesprek aangaan met andere politieke partijen in de gemeenteraad en met burgemeester Franc Weerwind. Hij gaat over de veiligheid in de stad. Volgens Ellian zegt het college van B en W druk bezig te zijn met de problematiek maar het duurt te lang. Hij vraagt zich af of het het verstandig is deze personen midden in het centrum te laten wonen. “De overlast is echt vervelend aan het worden en mensen voelen zich niet veilig. Dus de eerste vraag die ik zou willen stellen: moet je niet een andere plek gaan zoeken voor deze mensen. Je kunt bijvoorbeeld ook met een gebiedsverbod gaan werken.” De personen om wie het gaat worden dan uit het centrum geweerd. De gemeente heeft vorig jaar mei een onderzoek naar een dergelijke oplossing aangekondigd.

Het onderwerp wordt donderdagavond op het stadhuis besproken.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door