Kwaliteit thuiszorg onder druk door corona

De kwaliteit van thuiszorg in Almere staat door alle coronamaatregelen flink onder druk. Om risico op besmetting van kwetsbare cliënten zo klein mogelijk te houden, wordt alleen nog de hoogstnoodzakelijke zorg gegeven en wordt het aantal bezoeken beperkt.

“Bij mensen die we vóór de coronatijd elke dag hielpen, komen we nu als dat enigszins kan maar 1 of 2 keer per week. Als er nog een partner is, vragen we die om extra te helpen. Maar dat vraagt wel veel van die mantelzorger. Vaak is de partner ook op leeftijd en niet helemaal gezond. Ik zie dan ook dat dat niet altijd goed gaat en ik merk zelfs dat er soms zorgelijke situaties ontstaan zoals wondjes die gaan ontsteken bij de cliënt. Dan schroeven we de zorg uiteraard weer op”, zegt wijkverpleegkundige Bianca Kuik.

Wat het volgens Kuik nu extra lastig maakt, is dat ook kinderen en vrijwilligers niet meer langskomen bij de ouderen. “Die komen niet om het risico op besmetting van de oudere te voorkomen. Normaal zijn die kinderen en vrijwilligers natuurlijk je extra paar ogen. Dat maakt het trouwens af en toe echt moeilijk om de deur achter mij dicht te trekken als ik wegga. Je weet dat er na jou dagen niemand komt, zeker bij alleenstaande ouderen voelt dat niet fijn”, vertelt Kuik.

In de tijd dat Kuik nu bij haar cliënten is, probeert ze nog meer aandacht te geven dan ze normaal doet. Ook verleent ze extra diensten. “Omdat de mensen in de afgelopen maanden ook geen pedicure of kapper konden bezoeken, heb ik teennagels en haren geknipt. Dat doe ik natuurlijk met alle liefde maar het blijft allemaal wel behelpen.”

Kuik hoopt dat deze periode niet te lang meer duurt. “Wij als thuiszorg houden het wel vol. Het is pittig maar dat is niet erg. Ik vind het voor de cliënten zorgelijker. Zeker de eenzaamheid is echt verschrikkelijk om te zien, ik kan natuurlijk geen kinderen of kleinkinderen vervangen en knuffelen mag al helemaal niet.”

Geschreven door