Mondkapjes verplicht in het ov, versoepeling voor beroepen en sporten

Mondkapjes worden verplicht in het openbaar vervoer en vanaf 1 juni gaan treinen en bussen weer volgens de normale dienstregeling rijden. Maximaal veertig procent van de plaatsen mag bezet zijn. Dat heeft minister president Mark Rutte woensdagavond bekendgemaakt. Met deze en andere maatregelen wordt de intelligente lockdown van Nederland in verband met de coronacrisis versoepeld.

Een aantal sporten wordt ook weer mogelijk als de beoefenaars op anderhalve meter van elkaar kunnen blijven. Zo kunnen tennissers en golfers vanaf 11 mei weer beginnen, maar nog geen wedstrijden spelen.

Een aantal contactberoepen mag ook weer beginnen. Kappers, nagelstudio’s en masseurs mogen maandag weer open met inachtneming van de anderhalve meterrichtlijn.

1 juni
Leerlingen kunnen vanaf 1 juni weer naar de middelbare school en ook restaurants, terrassen, theaters, bioscopen en musea mogen onder voorwaarden open. Alleen op reservering en maximaal dertig personen op tenminste anderhalve meter afstand. Vanaf 1 juni kan iedereen met gezondheidsklachten zich laten testen op corona.

Een maand later mogen ook campings en vakantieparken helemaal open. Restaurants, bioscopen en theaters mogen maximaal honderd personen ontvangen, maar nog steeds op reservering.

1 september
Als alles goed gaat, worden voor 1 september nog meer versoepelingen aangekondigd. Dan kunnen ook bijvoorbeeld coffeeshops, binnensportaccommodaties en sportscholen open. Contactsporten zijn dan ook weer toegestaan.

Thuiswerken blijft vooralsnog de norm. Dat is volgens Rutte nodig om drukte op de wegen te voorkomen. Die drukte moet iedereen sowieso zien te vermijden, aldus de premier.

‘Wel wat bereikt met elkaar’
De verschillende versoepelingen worden nu doorgevoerd omdat het aantal coronapatiënten dankzij de maatregelen met de dag aan het dalen is. “We hebben wel wat bereikt met elkaar. In de ziekenhuizen ontwikkelen de cijfers zich in een gunstige richting”, zei Rutte.

Hij benadrukte dat Nederland alleen van het slot kan als iedereen zich verstandig blijft gedragen. “Voorzichtigheid is belangrijker dan spijt achteraf. We kunnen Nederland alleen van het slot halen als wij ons netjes gedragen.”

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door