Rechtspraak komt op 1,5 meter weer op gang

De rechtspraak komt vanaf maandag weer meer op gang. Door de coronamaatregelen lag veel stil. Alleen urgente zaken werden behandeld, voornamelijk schriftelijk en via videoverbinding. Nu kunnen er in de rechtbank in Lelystad weer zaken behandeld worden waarbij mensen fysiek aanwezig zijn. Daarvoor zijn wel maatregelen genomen.

Bezoekers worden gedoseerd in het pand toegelaten. Er moet 1,5 meter afstand gehouden worden. Met pijlen op de vloer wordt de looproute aangegeven. Medewerkers worden door plexiglas beschermd. Ook in de zittingszaal moet afstand bewaard worden. Daar waar dat niet gaat, tussen bijvoorbeeld rechters, zijn scheidingswanden van plexiglas aangebracht. Er mogen maximaal 10 personen aanwezig zijn en daarom wordt er geen publiek toegestaan. Wel mag er pers aanwezig zijn.

Urgente zaken
Volgens Julia Mendlik van de rechtbank Midden-Nederland worden in eerste instantie de meest urgente zaken behandeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om kort gedingen, familiezaken, maar ook strafzaken kunnen weer inhoudelijk behandeld worden.

Niet op volle kracht
De rechtbank kan nog niet op volle kracht draaien. Niet alle ruimtes binnen de rechtbank kunnen gebruikt worden en het ontsmetten van de zalen na de zittingen kost ook veel tijd. De rechtbank verwacht wel steeds meer zaken te kunnen gaan behandelen. Maar hoe dat precies gaat lopen ligt aan de maatregelen en beperkingen die worden opgelegd door het Rijk.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door