RIVM: acht nieuwe coronasterfgevallen en veertien ziekenhuisopnames

De afgelopen week zijn zeker achtinwoners van Flevoland overleden aan COVID-19. Het gaat om drie inwoners van Almere, drie mensen uit Lelystad en twee personen uit Dronten. Ook werden veertienFlevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers die het RIVM dinsdag bekendmaakte.

Het aantal nieuwe geregistreerde coronabesmettingen in Flevoland is de afgelopen week gedaald ten opzichte van de week ervoor: 1.250 inwoners van de provincie werden positief getest. Dat zijn er 333 minder dan in de week daarvoor.

In bijna alle Flevolandse gemeenten daalde het aantal geregistreerde besmettingen. Alleen in Noordoostpolder nam het aantal iets toe. Vorige week werden er 134 mensen positief getest, de afgelopen week waren dat er 148.

Absoluut gezien werden de meeste mensen positief getest in Almere: 713. Vorige week waren er nog 879 positieve testen in die gemeente. In Dronten testten 89 inwoners positief tegenover 154 de week daarvoor. In Lelystad waren er 159 positieve testen. Een week eerder waren dat er 219.

In de gemeente Zeewolde daalde het aantal positieve testen naar 74 tegenover 100 vorige week. Op Urk kwamen er de afgelopen week 67coronabesmettingen bij, tegenover 97 geconstateerde besmettingen in de week ervoor.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 1.250 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in Flevoland21.784 inwoners officieel besmet geraakt.

De testen hebben de afgelopen week landelijk 49.398 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen komt daarmee in Nederland op 883.135. Van 324.105 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen in Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 12,8 procent positief. In vergelijking met de week daarvoor daalde dit percentage met 0,9. In Flevoland zijn de afgelopen week per dag gemiddeld 1.016 mensen door de GGD getest. Het percentage dat hiervan positief is getest lag afgelopen week op 15,4 procent. In de week daarvoor was dat 16,9 procent.

Naast de testen op de GGD-locaties is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest.

Aantal doden door COVID-19 gestegen naar acht
De afgelopen week kwamen er in Flevoland achtcoronasterfgevallen bij. Een week eerder waren dat er zes. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de corona-pandemie komt daarmee op 170. Het aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 58, gevolgd door Lelystad met 51, in Noordoostpolder 21, in Dronten 20, op Urk 11, en in Zeewolde 9. Landelijk zijn er 743coronadoden gemeld in de afgelopen week. In de week daarvoor kwamen er landelijk nog 621 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de cijfers hierover achter kunnen lopen.

Minimaal veertienziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn er door de GGD veertienziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld aan het RIVM. Dat zijn er drie meer dan in de week daarvoor. Het waren er negenin Almere, vierin Lelystad, en één in Dronten. Hoogstwaarschijnlijk zijn er meer Flevolanders opgenomen geweest, zie hieronder voor uitleg.

Landelijk zijn er in totaal 598ziekenhuisopnames door de GGD’en aan het RIVM gemeld, die uit te splitsen zijn op gemeenteniveau. Dit getal is een onderrapportage: de meldingen van de GGD komen niet overeen met de meldingen die rechtstreeks vanuit de ziekenhuizen komen. Dat komt doordat de GGD niet altijd zicht heeft op wie uiteindelijk in het ziekenhuis terechtkomt. De Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) heeft bijgehouden dat er de afgelopen week 1.503patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Dit wordt momenteel nog niet onderverdeeld op provincie- of gemeenteniveau. Hiervoor gebruikt het RIVM nog de gegevens van de GGD. Daardoor is het heel waarschijnlijk dat er meer Flevolanders naar het ziekenhuis moesten dan de nu gemelde veertien. Daarnaast stroomden landelijk 297patiënten door naar de IC volgens NICE.

Sinds het begin van de crisis zijn in Almere minstens 228 inwoners opgenomen geweest, in Lelystad 111, in Dronten 51, op Urk 40, in Noordoostpolder 27 en in Zeewolde 18. In totaal zijn dat onder Flevolanders minimaal 475ziekenhuisopnames sinds de start van de pandemie.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

Geschreven door