Schaapskudde is klaar voor de start

Alle schapen staan weer in Almere, het lammerseizoen zit er op en de dames zijn geschoren. Na een natte winterperiode zijn de kuddes van Stad & Natuur in de Noorderplassen en Almere Haven klaar om weer ingezet te worden in de natuurlijke bestrijding van de berenklauw. Deze week werden de laatste stappen gezet om er voor te zorgen dat de schapen weer een heel seizoen door Almere kunnen trekken.

De populaire Almeerse Schaapskudde bestaat uit twee groepen Schoonebeeker Heideschapen. Daarvan stond gedurende de winter één groep in Friesland, terwijl de andere groep in Almere is gebleven. De Almeerse groep is inmiddels allemaal bevallen van hun lammetjes en staat in Almere Haven. Half april zijn de schapen uit Friesland opgehaald, zij staan in de Noorderplassen. Er zijn dus nu weer schapen (met lammetjes) in de Noorderplassen en in Almere Haven te bewonderen!

Deze week zijn alle schapen van Stad & Natuur Almere ingeënt, van nieuwe oormerken voorzien en geschoren. Een aardige actie, want in totaal gaat het over een stuk of 700 schapen. In drie dagen zijn de schapen klaar gemaakt voor een nieuw graas-seizoen. Vanwege de corona-maatregelen gebeurde dit zonder publiek, maar via de social media kanalen kunnen mensen vanuit huis toch meegenieten van de ontwikkelingen rondom de kuddes.

De winterjassen zijn dus omgeruild voor een frisse zomercoupe en daarmee zijn de dieren klaar om door de Almeerse wijken te trekken. In opdracht van de gemeente Almere grazen de schapen bepaalde delen van Almere Haven en de Noorderplassen af. Ze grazen daar het gras en de berenklauw weg, wat voor meer diversiteit in de natuur zorgt. Het afgrazen van de berenklauw is tevens van belang voor de (natuurlijke) bestrijding van deze plant. De schapen eten de toppen van de berenklauw, waardoor deze geen bloemen kunnen vormen en dus ook geen zaad kunnen verspreiden.

Omdat de schaapskuddes in de buitenlucht in Almeerse wijken staan, zijn ze te bezoeken! Dit kan en mag, zolang er onderling 1.5 meter afstand wordt bewaard. Benader de herder niet en ga het liefst met alleen je eigen gezin een kijkje nemen. Op die manier kan iedereen genieten van de schapen, maar doen we dat wel op een veilige manier. Mocht je liever vanuit huis naar de schapen willen kijken, ook dat kan. Zoek dan Schaapskudde Almere op Facebook of Instagram en geniet vanuit je luie stoel van de schapen en hun lammetjes.

Geschreven door