Tweede Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid

Vanaf 6 juli kunnen werkgevers die minstens 20% omzetverlies verwachten weer een tegemoetkoming in de loonkosten voor drie maanden aanvragen bij het UWV. Deze tweede NOW-regeling stelt ook als voorwaarde dat de werknemers in dienst blijven. Bij ontslag op bedrijfseconomische gronden volgt een boete.

Bij het aanvragen van bedrijfseconomisch ontslag voor meer dan 20 werknemers moeten werkgevers overleggen met de vakbonden. Ook hier geldt de wettelijke bescherming bij ontslag. Werkgevers moeten beloven dat zij aandeelhouders over 2020 geen winstuitkering geven, geen bonussen aan bestuur of directie uitkeren en de vennootschap geen eigen aandelen laat inkopen. Daarnaast stimuleren werkgevers hun werknemers tot bij- en omscholing. Daarvoor komt 50 miljoen euro extra beschikbaar via ‘NL leert door’. Vanaf juli kunnen werknemers daar kosteloos online scholing en ontwikkeladviezen krijgen, naast de al bestaande aan de cao gekoppelde O&O-fondsen en de Slim-regeling.

Geschreven door